De band Showband Marum is een jonge en dynamische club die zich wil onderscheiden met haar showprogramma’s. Belangrijke waarden zijn vernieuwing en originaliteit. Het resultaat van deze aanpak zijn vele competitieve successen, bijvoorbeeld op het Wereld Muziek Concours, tijdens de Rasteder Musiktage en op het Open Dutch Showcorps Championship. Showband Marum verzorgt optredens door heel Nederland, maar is ook internationaal een graag geziene gast. Regelmatig mogen we afreizen naar Duitsland, België of Frankrijk om daar onze medewerking te verlenen aan een taptoe en/of streetparade.

Een groot deel van onze leden komt uit Marum, maar een groeiend deel is afkomstig uit de gehele noordelijke regio (Groningen, Drenthe en Friesland). De ambitie is om nog meer een korps te worden voor mensen uit de hele regio.

Vanaf 2009 presenteert Showband Marum zich in een geheel nieuw uniform. De kleuren blauw, geel en rood (die laatste vanaf de jaren ’90), waaraan Showband Marum altijd te herkennen is geweest, zijn verwerkt in een opvallend uniform dat klasse en stijl uitstraalt.

In 2021 bestaat Showband Marum uit ongeveer 32 uitvoerende leden met een gemiddelde leeftijd van rond de 23 jaar.

Bandsecties

Blazers
Een verscheidenheid aan blaasinstrumenten is opgenomen in de bezetting van Showband Marum. Hierdoor wordt een unieke, herkenbare en warme, volle klank gecreëerd. Trompetten, mellofoons, baritons, euphoniums, tuba’s en bugels vormen de kopersectie van de blazers. Daarnaast heeft Showband Marum ook een houtsectie waarin saxofoons, dwarsfluiten en piccolo’s welkom zijn.

Slagwerk
Het slagwerk van Showband Marum, ook wel het ‘field percussion’ genoemd, loopt mee in de choreografie van de band en geeft ritme aan de muziek. Het slagwerk is samengesteld uit high tension snares, gestemde bassdrums en tenors.

Front ensemble
Het gedeelte van het slagwerk dat vooraan het veld staat opgesteld tijdens de show is het front ensemble, ook wel de pit genoemd. De pit bestaat uit een marimba, vibrafoon, klokkenspel, xylofoon en een verscheidenheid aan ondersteunende ongestemde percussie instrumenten.

Colorguard
De colorguard ondersteunt de show visueel door middel van dans, vlaggen, rifles, sabres en andere attributen. In het winterseizoen doet de jeugdgroep van Showband Marum mee aan de indoor colorguard competitie van Color Guard Nederland (CGN) onder de naam ‘Intension’.

Showprogramma’s

2019 – Retrospection
2018 – The Mirror
2016 / 2017 – WILD!
2014 / 2015 – Lost & Found
2013 – Queen, a Spanish Rhapsody
2012 – Rhapsodia Real
2011 – Moz’Art
2010 – EnRICHment
2008 / 2009 – Back to Basic
2006 / 2007 – Quidam
2004 / 2005 – Colours of the World
2002 / 2003 – West Side Story