Wij zijn Showband Marum! Opgericht in 1958, maar nog steeds een jonge club enthousiaste muzikanten. De vereniging Showband Marum bestaat uit verschillende onderdelen. De band Showband Marum, het gezellige Bigband & Zo, guardgroepen Intension en Intension Cadets en slagwerkgroep Thunder STIX. Naast de verschillende onderdelen van de vereniging, bieden we ook diverse opleidingen.

Oprichting

Showband Marum werd opgericht in 1958 onder de naam Showband Harmonie Marum. Destijds vormde de drumband samen met de plaatselijke fanfare nog één vereniging. De band startte als tambour- en lyrakorps, maar is uiteindelijk doorgegroeid tot een showband met volledige fanfare-bezetting. In 1970 scheidde de showband zich af van de muziekvereniging, waarbij een aparte vereniging met statuten werd gestart.

De ontwikkelingen waren vanaf dat moment stormachtig. Showband Marum verwierf al snel een goede naam in Nederland. Het eerste buitenlandse optreden was in 1979 en vond plaats in Leverkusen, Duitsland. Engeland volgde al snel in 1981. Daar werd de band zelfs uitgeroepen tot ‘best Overseas band’ tijdens een internationaal festival in de Wembley Arena te Londen. Daarna volgden nog enkele optredens in Frankrijk en men kan stellen dat het ook het buitenland de band had ontdekt. Ook nu nog steeds is Showband Marum een graag geziene gast in het buitenland.

Dat de band niet stilstond wordt goed geïllustreerd door het majorettepeleton. Het heeft zich ontwikkeld van een twirlpeleton naar een moderne colorguard. Deze vormt nu een belangrijke choreografische en visuele ondersteuning voor de shows van de Showband door gebruik te maken van onder andere vlaggen, rifles en sabres. Ook het slagwerk heeft vanaf 1958 een grote ontwikkeling doorgemaakt. De snaredrum, diepe trom, bekkens en grote trom hebben plaats gemaakt voor high tension snares, gestemde bassdrums, cymbals en quints (tenors). De lyra’s zijn vervangen door een compleet frontensemble (pit) voor op het showveld met onder andere een xylofoon, een marimba en ondersteunende ongestemde slagwerkinstrumenten.

De shows van Showband Marum zijn in deze ontwikkeling mee veranderd. Amerikaanse stijlen, ballet, dans, twirl en eigen muziekarrangementen zijn invloeden die bij Showband Marum hebben geleid tot een geheel eigen, aansprekende stijl.

Hoogtepunten uit het verleden

Optredens
Showband Marum heeft zowel nationaal als internationaal vele mooie optredens verzorgd. Zo werd er bijvoorbeeld deelgenomen aan grote taptoes in Ede, Leeuwarden, Delft, Groningen, Croix (Fr.) en Le Havre (Fr.).  Aan parades werd meegedaan in onder andere Eelde, Tiel, Rotterdam, Wiltz (Lux.) en Londen. Concerten zijn onder andere gegeven in de Royal Albert Hall te Londen. Ook zeer speciaal waren de optredens tijdens het carnaval in Nice, de oogstfeesten in San Felice, Italië en een groot festival met onder andere stierengevechten in Dax (Fr.).

Wedstrijden
Vanaf het begin van de 80er jaren is Showband Marum opgeklommen van de derde divisie naar de eredivisie. Showband Marum presteert nu op het hoogste nationale niveau. In 1999 werd Showband Marum de eerste ‘Dutch Open Champion’. Die titel wist de band te prolongeren in 2000 en in 2007 werd deze titel wederom behaald.

Showband Marum heeft vanaf 1989 deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours. In 1989 haalde de band al een gouden medaille met 84.3 punten. In 1993 kwam een belangrijk hoogtepunt met de show ‘Russians’ waarmee 90.1 punten werd gescoord: een eerste prijs met onderscheiding! Voor Showband Marum was dit een bekroning van jaren hard werken aan de groei van de band. In 1997 behaalde de band met de show ‘A story about Earth’ maar liefst 91.4 punten en mocht de band ook de dagprijs (het prestigieuze paukje) mee naar huis nemen. Ook in 2001 en 2005 haalde de band weer een gouden medaille op het W.M.C. In 2009 heeft Showband Marum voor het eerst deelgenomen in de Corpsstyle klasse. Met de show ‘Back to Basic’ werd een score van 1195.5 punten binnengehaald. Showband Marum positioneert zich daarmee eveneens in de top: een 10e plaats in de wereldrangschikking en een 3e plaats in de Nederlandse rangschikking.

Wereldrecordhouder
In 1987 vestigde Showband Marum als eerste het Nederlands record musicerend marslopen over een afstand van 30.7 kilometer. In 1992 kwam hierop een vervolg. Op 9 mei 1992 startte de band om half vier ’s ochtends met een nieuwe poging om het eigen record musicerend marcheren te verbeteren. De tocht ging van Assen, via Groningen naar Marum. Een afstand van maar liefst 75.2 kilometer! Met dit record kwam Showband Marum in het Guinness Book of Records.

CD’s

Showband Marum heeft in het verleden drie CD’s uitgebracht, ‘Russians’(1992), ‘My Favorite Things’(1997) en ‘Colours of the World’(2004).