Nog geen reacties

Van de voorzitter….

Voor iedereen die de nieuwjaarstoespraak van Piet tijdens de nieuwjaarsreceptie heeft gemist óf hem gewoon nog een keer wil doorlezen. Dat kan hier!

Hartelijk Welkom, namens het bestuur en leden van Showband Marum wil ik u een heel goed 2012 wensen. Van harte wens ik u gezondheid, vriendschap en succes.

Bij een nieuwjaarstoespraak hoort terugblikken en vooruitzien.

Toch wil ik het dit jaar anders doen. Een paar weken geleden heb ik leden, staf en vrijwilligers gevraagd waar deze nieuwjaarstoespraak vandaag over moest gaan en of zij hiervoor een stukje wilden schrijven. Er is nog niet in grote aantallen gereageerd maar er werden wel een paar punten genoemd om bij stil te staan

Een belangrijk punt wat aangevoerd werd is de vraag:

Heeft het verenigingsleven nog toekomst of misschien nog belangrijker: heeft de Showband nog een toekomst?.

We zien het om ons heen gebeuren, Showband Harmonie Leek bestaan ze nog? dit geldt ook voor Showband Volharding de Wilp en zoals u misschien weet heeft Showband Noordenveld een korte verkering met Smalena al weer uitgemaakt. Showband Dindua Oldekerk probeert tegenwoordig leden van het muziekkorps te verleiden en er is bij ons ook al voorzichtig gepolst door een collega-vereniging of we niet gezamenlijk naar het  WMC moeten gaan. Moeilijke tijden voor verenigingen.

Vlak voor de Kerst las ik nog de liquidatie aankondiging van de bigband Winsum. Tja, dat stemt wel tot nadenken.

En nadenken dat doen we al een tijdje. Tijdens het afgelopen WMC is er nagedacht over de wens van de meeste leden om vooral voor de drumcorpsstyle te kiezen. De mensen die hier geen voorstander van waren haakten daarna af en met een kleinere bezetting gingen we verder. Na  twee jaren in het drumcorpscircuit, haakten er weer een groot aantal leden af. De intensieve voorbereiding voor wedstrijden slokte al hun vrijetijd op en dat was voor sommigen een te groot offer. Eind 2011 hebben we opnieuw geluisterd  naar de leden en uiteindelijk is er nu gekozen om voorlopig niet meer deel te nemen aan het drumcorpscircuit en het vooral te zoeken in leuke optredens, het liefst ook in het buitenland met een attractieve show.

Maar ja, ondertussen zijn we wel geslonken en is er nog maar een kleine groep die zich inzet.

Om er dan altijd 100% te staan dat is lastig, daarom kun je ook niet te vaak op toernee. Maar toch wil ik u 1 reactie die ik ontving niet onthouden: Volgens een lid mag Taptoe Schijndel  echt niet ontbreken in de toespraak…

Ze schrijft dat ze met pijn in de buik richting Brabant vertrokken met maar 8 blazers, maar daar bleek dat je óók met zo’n klein clubje heel wat kunt bereiken: een laaiend enthousiaste tribune en onwijs trotse leden na het optreden…. Dat dat een opsteker mag zijn voor het komend seizoen; de blazersgroep is dan misschien kleiner dan ooit, maar als volgens haar met z’n allen de schouders er onder steken, hard willen werken, positief zijn en de neuzen dezelfde kant op hebben, dan wordt het echt wel weer een mooi seizoen!

Als je dit zo hoort dan is dat bemoedigend. Dan blijkt dat een gemotiveerde kleine club, die goed musiceert en gedreven hun programma voor het publiek brengt ook werkt.

Zelfs internationaal is dat bewezen, want neem nou bijvoorbeeld een geweldig orkest als “Top Secret” uit Basel. Zij zijn met hun kleine bezetting een wereld act geworden en staan op alle grote taptoes van Japan tot aan Canada en van Noorwegen tot aan Zuid Afrika. Beter voorbeeld kun je niet krijgen.

Maar goed, dat houdt in dat we niet stil moeten zitten. Showband Marum is meer dan alleen maar de showband:  de opleidingen, Music Kids, SWJK, M3 en natuurlijk onze Intension groepen, die maken met de showband de vereniging. En als vereniging staan we er nu, met de uitbreiding van M3, goed voor.

Eén van de inzenders noemt dit onderwerp:

“Showbandbreedte”

Graag zou hij het belang van ledenwerving, jeugd, en music4kids enerzijds en anderzijds de leden-in-ruste, vrijwilligers en achterban behoorlijk in de picture willen hebben. Ledenwerving betekent investeren in Music 4 Kids, niet als een leuk aardigheidje van de club bestempelen, maar echt super-prioriteit geven. Gesprekken voeren met andere clubs die veel jeugd hebben, zoals bijvoorbeeld Takostu en Advendo. Hoe is hun succes te verklaren, hoe kunnen we leren van hun aanpak.

Daarnaast wil hij initiatieven toejuichen van meer onderdelen binnen de showband:

M3, daar kunnen gewoon veel meer mensen bij, het is leuk en soms ook nog uitdagend, zoals bijvoorbeeld het deelnemen aan het Kerstensemble. Verder is de schrijver bezig met het vormen van een Samba band, het maakt de club veelzijdig en belangrijk: voor velen wat wils.

En dan het leven na de showband: ‘Verdwijnen’ moet geen normale optie meer zijn. Nu we ons beleid hebben aangepast heeft de schrijver het idee dat ook bij oud leden nog erg veel winst is te behalen en dat er voldoende mogelijkheden zijn om verbonden te blijven met de vereniging..

Als je dit allemaal zo leest en te horen krijgt vanuit de vereniging dan betekent dat er zeker nog een toekomst is voor de vereniging, echter wel anders, omdat we anders met vrijetijd omgaan en daar moeten we goed rekening mee houden. Maar het betekent ook dat we gewoon door gaan, met werving, opleiding, flink investeren in de Intensiongroepen, zoals we nu gedaan hebben met de aanschaf van een nieuwe vloer (met hulp van de Vriendenvereniging), en ook met het aanpassen van de bouwplannen naar de wensen van Intension.

Ja, dan zullen we ook moeten doorgaan met het realiseren van een prachtig verenigingsgebouw aan de Sportlaan. Moet dat dan in tijden van recessie???, mijn antwoord is ja, juist zo kunnen we ons als vereniging laten zien in de Marumer gemeenschap. Een gebouw van één miljoen, ja dat kost het als we de aannemer morgen vragen het voor ons te bouwen. Nee, dat moet goedkoper kunnen en daarover zijn we met meerdere organisaties in gesprek. Ik kan u wel vertellen dat we binnen onze projectbegroting ondertussen 700.000 euro hebben gerealiseerd. Dat is hoopgevend. De bouwvergunning is aangevraagd, de procedure loopt en de tekening ligt straks hier voor u ter inzage.

De aanpak van onze vereniging vraagt de inzet van veel stafleden. Er zijn veel groepen, secties en specialisaties en ze moeten allemaal aandacht hebben van kundige instructeurs. Ons motto is om dit zoveel mogelijk uit eigen stal te halen. Dit lukt meestal maar het is nog niet structureel genoeg. Lesgeven bij Marum zet je in de “picture” en dat betekent dat het ook gebeurd dat stafleden doorontwikkelen en elders aan de slag gaan of het zelfs in de vorm van een bedrijfje gieten. Jammer voor ons, maar ook wel weer voor de handliggend en het getuigt wel van ondernemerszin. Maar ja, soms voelen we ons wel eens als Hans Nijland, directeur van FC Groningen en zijn trainer, als zij weer na de winterstop afscheid moet nemen van bij hen doorgroeide spelers.

Clubbinding, verenigingsband dat is tegenwoordig allemaal wat anders, en dat is ook iets waar we voor de toekomst rekening mee moeten houden. Hoe, dat weten we nog niet, meer samenwerking met de verenigingen in de regio? Gezamenlijk staan we sterk!

Of juist uitgaan van eigen kracht?

Dat zijn de vragen waar we ons de komende tijd mee bezig zullen moeten houden. Toekomst voor de hobby is er zeker, de vorm waarin we dat gieten is nog een vraag, maar lid zijn van Showband Marum is niet iets wat na SWJK, Intension of Showband hoeft te beëindigen. We hebben nu M3, en straks misschien een sambaband, maar ook als vrijwilliger of staflid moet het mogelijk zijn om je aan je cluppie te blijven verbinden en daarmee ook mee te werken aan een nog lange toekomst voor deze mooie vereniging.

Namens de medeschrijvers van deze nieuwjaarstoespraak, leden en het bestuur,

Dank voor uw aandacht.

Piet van Houten, voorzitter

Plaats een reactie