Nog geen reacties

‘Na een zesde plaats op het WK, gaat het roer toch helemaal om’

Het roer gaat om! Na een fantastische reis en avontuur in Calgary zitten we vol nieuwe plannen! In onderstaand bericht kun je alles lezen over onze plannen en we nodigen je graag uit om 27 september aanstaande langs te komen bij onze informatie-avond in ’t Hornhuus in Kornhorn om 20:30 uur. Op naar heel veel nieuwe avonturen!

‘Na een zesde plaats op het WK, gaat het roer toch helemaal om’
Showband Marum is afgelopen zomer zesde geworden op het Wereldkampioenschap voor showkorpsen in het Canadese Calgary, maar toch heeft de vereniging besloten om het roer voor de komende jaren om te gooien. De band laat het ontwikkelen van een 12-minuten lang showprogramma eerst voor wat het is en richt zich op het ontwikkelen van acts voor andere podia en competities, waarmee we ons ook kunnen tonen aan een nieuw en jong publiek.

Na maanden van voorbereidingen behaalde de band tijdens het WK in Calgary een zeer verdienstelijke zesde plaats in een sterk deelnemersveld. “Daar zijn we ontzettend trots op”, legt Matthijs van Houten namens de band uit. “Toch denken we niet dat showkorpsen in deze vorm toekomst hebben. Het aantal Taptoes loopt terug. We hebben moeite om nieuwe leden aan te trekken. Jongeren zijn veel makkelijker te porren voor korte, en soms ook intensieve, projecten. Tijd dus om het roer om te gooien.”

Apollo 13
De band richt zich komende winter op de landelijke Indoor Winds competitie, een nieuw fenomeen voor blaasmuzikanten. “We doen dat onder de vlag van een nieuwe naam. Een nieuw merk, waarmee we op het hoogste niveau meedoen aan deze competitie. De shows zijn veel korter en het theatrale aspect wordt veel belangrijker. In dit eerste jaar gaan we het verhaal van Apollo 13 vertellen. Compleet met samples, audio-fragmenten, decorstukken en andere toevoegingen. We hopen zoveel mogelijk leden op de vloer te krijgen. Er zijn nog plekjes vrij!”

D-Drums
“Met de slagwerkgroep richten we ons op het ontwikkelen van korte acts, waarmee we ook een heel andere markt kunnen bedienen”, legt Matthijs uit. “Denk aan korte optredens tijdens grote sportwedstrijden. Ik zou het heel tof vinden om bijvoorbeeld tijdens een time-out bij basketbalclub Donar op te treden. Of een act waarbij je de slagwerkers kunt inhuren voor een spectaculaire bijdrage aan een bedrijfsevent of iets in een theater. Uitgangspunt is dat het puur entertainment voor het publiek moet zijn.”

Intension
“Projectmatig werken is voor ons niet nieuw”, legt Matthijs uit. “Onze deelname aan het WK in Canada zagen we ook als een project. In de laatste maand voor vertrek hebben de leden keihard gewerkt en hebben we grote stappen gemaakt met ons showproduct. Daarnaast doet onze colorguard-groep al jaren mee aan het Winterguard-circuit en zal deze groep dit jaar weer onder de naam Intension meedoen. Ook bij winterguard staat publieksinteractie en het bereiken van een jonger publiek veel meer centraal. Over het algemeen is het publiek tijdens Taptoes behoorlijk grijs. Het is de vraag of daar toekomst in zit.”

Het verenigingsleven staat volgens de showband ook onder druk. “De tijd dat je jarenlang lid bent van een vereniging is wel een beetje voorbij. Zeker als je naar de jeugd kijkt. Je kunt als muzikant of danser daarom per project kijken of je mee wil doen, ook al zullen er soms kosten bij gemoeid zijn. Dat is veel meer van deze tijd. Je werkt in korte tijd toe naar een doel: optreden op een gaaf podium. En daarbij moet het eigenlijk niet uitmaken wat je achtergrond is. We zetten onze deuren voor iedereen open. We zien veel meer in samenwerken en krachten bundelen”, aldus Matthijs.

Visitekaartje van Marum
Volgens het bestuur van de vereniging werpt de nieuwe manier van denken nu al z’n vruchten af. “We zijn benaderd om samen met een aantal andere verenigingen een bijdrage te leveren aan een hele bijzondere crossover met een grote artiest op grotere festivals. Er is nog niets zeker, maar dat soort optredens spreekt natuurlijk veel meer aan dan wat we nu voornamelijk doen. Dit kan echt heel gaaf worden. Waarbij niet gezegd is dat we in eigen dorp niet meer te zien zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat we als muziekvereniging een rol blijven spelen in de gemeente. We gaan ook kijken hoe we kinderen beter kunnen opleiden tot performer. Zelfontplooiing is daarin een belangrijk onderdeel. Uiteindelijk willen we een goed visitekaartje zijn voor de hele regio.”

Alle grote en nieuwe plannen worden op 27 september vanaf 20.30 uur gepresenteerd in het Hornhuus in Kornhorn. Leden en oud-leden van Showband Marum en andere muzikanten en guardleden worden uitgenodigd om kennis te maken met de projecten ‘Apollo 13’, ‘D-Drums’ en ‘Intension’, zoals de voorlopige werktitels luiden. “Binnen alle projecten is nog plek voor leden. Of je nu geïnteresseerd bent in meedoen of gewoon benieuwd bent hoe wij de toekomst van onze mooie hobby zien. Je bent welkom!”

Plaats een reactie