Nog geen reacties

Knikkende knieën en krakende rifles

Knikkende knieën, aalgladde sabels,  bibberende benen en krakende rifles. Het is Finalsweek! Aanstaande zaterdag zullen in Eindhoven twee deelnemende groepen van Intension een gooi doen naar topklasseringen in de A-class en de Junior Class. Maar dat is niet alles, want in het Indoor Percussion circuit zijn een aantal Marumers actief met European X. Zij zijn in de strijd voor de vacante titel van Nederlands kampioen.  Er staat dus veel op het spel in het Brabantse land!

We concentreren ons in deze voorbeschouwing eerst even op Intension, de trots van Showband Marum. Het belooft voor hun een spannend dagje te gaan worden. Haalt Intension A een finalsplaats? Wordt het puntenrecord van de groep verbroken? Laten de juniors wederom zien bij de Nederlandse top te horen? Vragen waarop we over een paar nachtjes antwoord gaan krijgen.

Zelden was de aanloop naar de finale zo spannend. Intension maakt een droomseizoen door. Bij elk contest in het CGN-circuit werd een derde plaats behaald. Dat is een geweldige prestatie. Zeker als je ziet dat het verschil met de top kleiner is geworden. Zat er bij de eerste contest op 23 januari in Almere nog meer dan tien punten tussen Intension (3e) en The Pride (1e), was dat verschil iets meer dan een week terug in Leeuwarden nog maar vijf punten. Het gat naar de nummer twee is op dit moment iets meer dan een punt. Valt er in Eindhoven dus nog wat te halen?

Als je over die vraag gaat nadenken, dan slaat de onzekerheid ook weer toe. Want ‘vlaggen in een sporthal’ is een onberekenbare sport. Bij de enige andere wedstrijd, die werd gehouden onder de vlag van organisatie Winter Guard International (WGI), waren de prestaties een stuk minder. Dat had een duidelijke oorzaak. Een hardnekkig virus sloeg toe, het grootste deel van de groep was ziek, zwak en misselijk. Ondanks een – zeker naar omstandigheden – goede show, eindigde Intension als negende in de voorronde en werd tijdens de Europese finale ‘slechts’ een zevende plaats behaald. Niks is zeker, dat bleek wel.

Het is dus voor Intension eerst zaak om de finale te halen. Daarvoor moeten de dames bij de beste acht groepen in de A-class eindigen. De loting was gunstig, want Intension A mag in de voorronde, ’s ochtends rond elf uur, als voorlaatste aantreden. Na het optreden weten we dus bijna gelijk of die finaleplek is behaald. Is dat het geval, dan is de druk weg en dan kunnen dames zaak in de finale de show van het jaar neerzetten. Wat dan mogelijk is, moet nog blijken. Wellicht wordt het puntenrecord van 80.2, behaald tijdens de Finals in 2005, verbroken. Vorige week werd er in Leeuwarden een score neergezet van 79.3 punten. Het zal er om spannen!

De juniors van Intension hebben ook zeker een goed seizoen. Momenteel staan ze met hun show ‘Footloose’ zesde in de ranking. Mochten de jongedames een heel goede dag hebben, dan is het nog mogelijk om een plekje te stijgen. Maar de groep moet ook naar beneden kijken, want de concurrentie ligt op de loer om Intension Junior pootje te lichten. Het is vooral belangrijk dat de juniors het publiek in de afgelopen maanden heeft vermaakt met hun vrolijke show. Voor een showband is het geweldig om te zien dat de jeugd toekomst heeft. Intension Junior heeft geen voorronde. Tussen ongeveer half vijf en half zes in de middag zijn de Junior Class Finals. Intension treedt op als vierde.

Een aantal Marumers is actief bij de percussionunit European X. Dit is een nieuwkomer in het CGN-circuit. De show van ‘eX’ is tot stand gekomen met behulp van de geweldige Amerikaanse groep Rhythm X. De leden komen uit heel het land, van Groningen tot Zeeland. Het programma van ‘eX’ maakt indruk bij publiek en jury. In Eindhoven moeten de X-men het opnemen tegen Jubal Dordrecht, Percussion Unlimited en een aantal Engelse groepen.  Het behalen van de finale lijkt slechts een formaliteit te zijn. Slechts één groep in het deelnemersveld van zes groepen moet afvallen. ’s Avonds pas zal de strijd losbarsten. Wint European X, dan mag Marum zich zeker een beetje mede-verantwoordelijk voelen voor de winst!

De CGN-Finals in Eindhoven worden afgewerkt in het immense Sportcentrum aan de Theo Koomenlaan. De kaartverkoop liep in de laatste maanden storm. U kunt nog bij het evenement aanwezig zijn, maar dan moet u kaarten kopen aan de deur. Garanties voor een plekje kunnen niet meer worden gegeven. Heeft u al kaarten, dan rekenen de dames van Intension en de heren van European X op uw steun. Om ze alvast een hart onder de riem te steken, kunt u een berichtje in ons gastenboek achter te laten. Hopenlijk komen de groepen zaterdagnacht thuis met geweldige resultaten. Het seizoen kan tot nu toe al niet meer stuk.

Via deze link kunt u het complete draaiboek van de Finals downloaden.

Showtime Intension A-Class

Prelims: 11.39 uur

(Evt) Finals: vanaf 19.23 uur

Showtime Intension Junior Class

Finals: 16.46

Showtime European X

Prelims: 12.42 uur

(Evt) Finals: vanaf 20.30 uur

Plaats een reactie