Nog geen reacties

Historisch dagje in Roze Stad Groningen

Agelopen zaterdag 2 juli had Showband Marum een lang en speciaal dagje Groningen voor de boeg. Want de band had twee bijzondere optredens op het programma staan: een ‘gayparade’ en een optreden op de jubileumtaptoe ter ere van het 40-jarige bestaan van onze muzikale vrienden van Excelsior Groningen.

Zo heel af en toe heb je met de showband een optreden dat toch net even anders is dan andere optredens. Onze medewerking aan de parade van Roze Stad Groningen was er zo één. Showband Marum was gevraagd om de parade te openen. De guard kreeg daarbij de eer om een veertig meter (!) lange regenboogvlag, een symbool van vrijheid voor homo’s en lesbiënnes, te presenteren. En Marum zou Marum niet zijn als ze niet een heel kleine verrassing in petto zouden hebben.

Rond het middaguur druppelden de leden het Groningse Stadspark binnen. De drafbaan in het park was ’s avonds decor van de jubileumtaptoe van Excelsior. Maar eerst stond deelname aan Roze Zaterdag in de binnenstad van Groningen op het programma en gelukkig konden we al wat eerder terecht op de omkleedlocatie. Na snel te hebben omgekleed en de laatste hand te hebben gelegd aan ons ‘speciale’ uniform, zijn we eerst maar begonnen aan de ongeveer twee kilometer lange wandeling naar het beginpunt van de parade.

Eerst even over Roze Zaterdag. Dat is een jaarlijks georganiseerde thema- en feestdag en heeft naast ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit in tegenstelling tot de eveneens jaarlijkse Amsterdam Gay Pride, dat oorspronkelijk vooral een feest rondom de Canal Parade is. Ondanks dit wat minder uitbundige karakter, was er wel een parade waarin ondermeer de politie, de gemeenteraad, BN’ers en homo-organisaties in meeliepen. En het was aan ons om de parade te openen.

En dan moet je eigenlijk wel iets speciaals doen. De leden hadden zelf het idee opgevat om de geel-blauwe sjerp te vervangen door een knalroze boa! En dat hebben we geweten. Al tijdens de wandeling van het stadspark naar het begin van de parade kregen we al vele leuke reacties. Er is nog nooit zoveel naar ons omgekeken, zonder dat we ook maar één noot hebben gespeeld. En ook tijdens de drukbezochte parade – gedurende de dag bezochten zo’n 50.000 mensen de stad – hebben we enorm veel positieve geluiden gehoord. Om maar niet te spreken over de honderden foto’s en filmpjes die op Twitter en in andere media zijn verschenen.

Na een vrij korte, maar erg leuke parade zijn we weer terug gelopen naar het Stadspark, waar na een korte pauze nog een repetitie op het programma stond. Tijdens deze repetitie hebben we nog een aantal zaken kunnen cleanen en alvast kunnen wennen aan het taptoeveld. Aansluitend aan onze repetitie hebben we nog even met Excelsior het finalenummer doorgespeeld en bleek er nog genoeg tijd te zijn om rustig een hapje te eten, uit te rusten en de roze boa’s toch maar even te vervangen voor de vertrouwde gele sjerp.

Marum stond als een-na-laatste geprogrammeerd in een vrij druk bezocht programma met veel regionale deelnemers. Ondanks de grote inspanningen van eerder op de dag, werd er in Groningen een prima show gebracht. Het publiek reageerde in ieder geval erg enthousiast.

Enthousiast was ook de reactie van Excelsior toen we ze na de finale nog even stonden op te wachten om ze muzikaal te feliciteren met ‘Lang zullen ze leven’. Hoogtepunt van de avond was stiekem de uitvoering van het finalenummer ‘Hard to say i’m sorry’, terwijl de taptoe al lang voorbij was. Onder leiding van de opzwepende dirigent – “dit vond ik het mooiste van de dag” – Ben Breukelman, bliezen de muzikanten het stof van de drafbaan af. Op zo’n moment besef je toch maar weer dat je eigenlijk met een heel unieke hobby bezig bent.

Het betekende de afsluiting van een misschien wel historisch dagje Groningen. In ieder geval een dag waarbij we als vereniging ons van onze beste kant hebben laten zien en daarmee erg veel positieve reacties hebben gekregen.

Eringa, bedankt voor het beschikbaar stellen van de roze boa’s!

Bekijk hier een filmpje van RTV Noord: Marum op RTV Noord

Plaats een reactie