Nog geen reacties

2014 voor Showband Marum

Zoals gebruikelijk begon ons jaar met het Nieuwjaarsconcert, dit jaar weer zoals vanouds in Ons Centrum. Daar keken we terug op 2013, maar ook vooruit op 2014. Zo presenteerden we er ons nieuwe showprogramma, Lost and Found. Dit programma is geïnspireerd op de tsunami die met de kerst van 2004 het leven van miljoenen mensen verwoestte. Een deel van de muziek was al ingestudeerd, maar zoals gebruikelijk werden de rest van de wintermaanden gebruikt om het programma ook visueel in de vingers te krijgen.

LostAndFoundShowbandBerichtjesvakje(4)
juniors
IMG_2529
P1300392
10483310_451145998356141_227873838544636824_o
DSC_0422
10152447_760429180654627_8815068531957710816_n
10689718_856252927738918_7591915426766059708_n
10614222_843044789059732_3224494138779849468_n
335-IMG_4745
IMG_6685
Foto1 Muziekproject basischool
IMG_9116

Terwijl de band de repetitietijd goed besteedde, stond de guard wel vol in de spotlights. Het winterguard seizoen was al snel in volle gang en dit jaar ging Intension dit avontuur samen met ²Xtreme uit Oldekerk aan. De Cadets brachten samen de show “Life like a bear”, de gecombineerde Juniors lieten in “Together we are strong” zien wat ze konden en de A groep presenteerde “Beauty through the eye of the beholder”. Ook de vloerploegen traden samen op en legden gedurende het seizoen weer vele vloertjes voor zowel onze groepen als andere clubs. Daarnaast verschenen er verschillende Marummers elders ten tonele: zo speelden een groot aantal slagwerkers mee bij European X en een aantal guardleden bij Sensation.
Na een try-out in Leek volgden een contest in Drachten, Aalsmeer, nogmaals Drachten en Almere volgde op 29 maart de finals plaats in Eindhoven. De resultaten waren goed: zo eindigden de Cadets op een verdienstelijke negende plaats, de Juniors een vierde plaats en de A groep zelfs een derde plaats. De samenwerking tussen de twee verenigingen was zo’n succes dat ook dit jaar weer samen opgetreden wordt!
Met april brak ook het hoogseizoen voor de band weer aan. Dat begon met het werkweekend, waarin de grote stappen voor het nieuwe programma gemaakt werden. Maar zoals gebruikelijk was er ook plaats voor gezelligheid en tradities: ontgroeningen (waarvan de details uiteraard geheim blijven), verkiezingen (zo werd Eva verkozen tot Groentje-Van-Het-Jaar en Tom tot Best-Senior-Member-Werk-Weekend) en was iedereen bond verkleed voor de bonte avond met het thema Freaky.
Ook volgde kort daarop een werkweekend voor SWJK. Ook hier wordt serieus gewerkt en hard gelachen. SWJK heeft het dan ook behoorlijk druk: zo volgt niet veel later een uniformpresentatie, een optreden in Grootegast en in juni een zeer succesvol optreden bij het ODSC in Assen, wat bekroond werd met een zevende kampioenschap! Ze brengen dan ook een herkenbaar en gevarieerd programma, “NL”, met slechts muziek van Nederlandse bodem. Zo komt bijvoorbeeld het herkenbare “Op Fietse” van Skik voorbij.
Het programma van de grote band bevat ook een herkenbare nummers, zoals “Kings and Queens” van 30 Seconds to Mars, hey-dat-heb-ik-wel-eens-eerder-gehoord nummers zoals “Morgenstimmung” van Edvard Grieg en misschien iets minder bekende muziek (bijvoorbeeld “160 bpm”, door Hans Zimmer geschreven voor de film van “Het Bernini Mysterie”). Het hieruit samengestelde programma kreeg z’n premiere in het immer zonnige Delfzijl, waar het meteen een groot succes was: het publiek genoot en dat maakt het als lid dan ook steeds leuker om te doen.
Dit geslaagde optreden kreeg al snel een vervolg met een expeditie naar Rastede. Hier vindt jaarlijks een enorm evenement plaats met vele muziekverenigingen, zowel binnen als buiten, zittend als staand. Het programma bestaat onder andere uit de Open European Championships op zondag met voorrondes op zaterdag. Zoals gebruikelijk kon er in een school gelogeerd worden en overdag nog wat gerepeteerd worden voordat ’s middags een derde plek werd binnengehaald, ruim voldoende voor een plaatsing op de zondag. Dezelfde logeerschool deed vervolgens uitstekend dienst als feestgelegenheid. Uiteindelijk wisten we een vierde plaats te bemachtigen, een mooi resultaat waar we tevreden de zomervakantie mee in konden.
Naast SWJK, de guardgroepen en de band was er nog een geleding van de Showband die voor de zomervakantie actief was: Bigband & Zo! Onder leiding van Hans Jonker speelden zij in mei hun eerste zelfstandige concert. Met een gevarieerd programma (zowel Big Band klassiekers als het “& Zo” gedeelte kwamen uitgebreid aan bod) en een samenwerking met de dansgroepen van “Elsomo” brachten zij hun programma “On Broadway”. Het succesvolle optreden in Opende kreeg al snel een vervolg in juni bij het “Toen en nu” festival in Roden. Ook na de zomerstop blijft de Bigband enthousiast aan de weg timmeren.
Net als de band trouwens, want ook wij begonnen na de vakantie met een goedgevulde agenda met taptoes, corso’s en streetparade’s. Onder andere Vries, Stadskanaal, Alkmaar, Saint Amand Montrond (Frankrijk) als Marum zelf werden aangedaan. Ja, Marum zelf, want voor het eerst in jaren hebben we weer zelf een muziekavond georganiseerd in Marum. Oude tijden herleven (taptoe Marum, wie was daar nog bij?) met Excelsior Groningen, Crescendo Opende, Concordia Zevenhuizen,  SWJK en Bigband & Zo. Gezellig en zeker iets om in de komende jaren weer op te pakken.
Ook buiten de orkesten gebeurde er nog het één en ander. Zo is het basisschoolproject “Toeten en Blazen”, wat in het verleden ook vele jaren goedgedraaid heeft en vele kinderen in aanraking heeft gebracht met de blaasmuziek, nieuw leven ingeblazen. Jaap Wils (voormalig lid van de Showband, gestudeerd bij het Prins Claus Conservatorium in Groningen en actief bij vele verenigingen) heeft het dirigentenstokje opgepakt voor deze samenwerking tussen Harmonie Marum en de Showband. Het project is minstens zo belangrijk als alle mooie optredens en activiteiten die in dit jaaroverzicht staan, want niets is zo belangrijk voor een gezonde vereniging als een goede jeugdopleiding.
Na de gebruikelijke Sinterklaasoptredens was het jaar hiermee ook alweer ten einde. We kijken al uit naar 2015, hopelijk voor ons net zo’n gevarieerd jaar als 2014 en hopelijk voor u een jaar waarin u kunt genieten van alle onderdelen van de Showband. Fijne kerstdagen en een feestelijke jaarwisseling toegewenst en hopelijk zien we u bij het nieuwjaarsconcert op 3 januari!
 

Plaats een reactie