Nog geen reacties

2012: een terugblik op het jaar van Showband Marum

Op oudjaarsdag is het natuurlijk weer tijd om terug te blikken op het jaar wat zo goed als helemaal achter ons ligt. Lees nu hier het jaaroverzicht van 2012!

Januari
Op zaterdag 28 januari barstte het CGN seizoen los voor Intension winterguard. In de aangrijpende show “An Unexpected Day” waarmee de groep in 2012 de contestvelden betrad, lieten de leden zien hoe de aanslag op de Twin Towers op 9 september 2001 het leven van de Amerikanen in één keer op zijn kop zette. Tijdens de eerste contest scoorden de meiden maarliefst 84,40 punten en promoveerden daarmee naar de Open Class. Na deze eerste contest was de toon voor wat een fantastisch seizoen zou gaan worden, meteen gezet!

Februari
In februari werd het colorguardgeweld van Intension voortgezet in de Open Class. Intension Open imponeerde jury en publiek ook in Aalsmeer en Wageningen. Bij beide contesten wisten de meiden de koppositie te behouden en de voorsprong zelfs te vergroten.
Ook de showband zat in het winterseizoen niet stil. Al maanden werd er gerepeteerd aan de nieuwe showmuziek en half februari werd bekend gemaakt dat Showband Marum met de nieuw show “Rapsodia Real” de taptoe- en wedstrijdvelden zou gaan betreden. De veelzijdige muziek van Queen, aangevuld met Spaanse invloeden, was de basis van “Rapsodia Real”.
Van 24 t/m 26 februari stond het jaarlijkse werkweekend in Westdorp en Veendam op het programma. Het werd een zeer geslaagd weekend waarin naast het instuderen van de nieuwe drill en dus vele repetitie-uren, ook genoeg tijd was voor teambuilding, ontgroening van de nieuwe leden en gezelligheid!


Maart
Op 10 maart nam Intension deel aan de WGI European regional in Almere waar zij in het sterke deelnemersveld een zeer nette tweede plaats behaalden.  Een week later stond Contest Drachten op het programma. Een contest die altijd voelt als “thuiswedstrijd” en waar het harde trainen gelukkig wederom werd beloond met een eerste plaats in de Open Class.
Ook achter de schermen werd er ook hard gewerkt aan de vereniging en half maart vond er een grote bestuurswissel plaats. Voorzitter Piet van Houten en secretaris Niels Heijne namen na vele jaren inzet en bevlogenheid afscheid. Goke Postmus, al jaren trouw lid, nam de voorzittershamer over en het bestuur werd tijdens de algemene ledenvergadering aangevuld tot een aantal van tien.
Op 31 maart vonden de CGN Championships plaats in Eindhoven. Hier werd alle inzet van Intension Open bekroond met de titel Nederlands Kampioen 2012. Een ongekende prestatie voor een winterguardgroep uit het noorden. Intension Junior behaalde met haar uiterst volwassen show “Contrast” na een prachtig seizoen uiteindelijk een zeer verdienstelijke zesde plaats.

April
Op 30 april vond traditiegetrouw de aftrap van het nieuwe seizoen plaats. Tijdens Koninginnedag trad Showband Marum samen met SWJK op in het centrum Marum. Hier werd ook voor het eerst voor publiek de nieuwe showmuziek ten gehore gebracht.

Mei
Op 5 mei vond de showpremière van “Rapsodia Real” plaats tijdens Taptoe Heerenveen. Voor het gemeentehuis van Heerenveen werd de allereerste show voor een groot publiek neergezet. Spannend, maar de show sloeg goed aan bij het publiek wat veel vertrouwen gaf voor de rest van het seizoen.
Een week daarop stond Taptoe Grootegast op het programma. Zowel Showband Marum als SWJK namen hieraan deel en met name de jonge kids SWJK wisten met hun show “DANCE!” hoge ogen te gooien bij de vele aanwezigen.

 

Juni
Begin juni bereikte ons het vreselijke nieuws dat San Felice sul Panaro was getroffen door een aardbeving. Showband Marum was uitgenodigd om van 5 t/m 9 juli optredens te verzorgen in het Noord-Italiaanse stadje. Meerdere malen heeft Marum deelgenomen aan het prachtige evenement maar helaas moest deze trip gecancelled worden. Wel heeft Showband Marum gelukkig kunnen zorgen voor (financiële) steun voor de organisatie van het festival, in de hoop dat in de toekomst het prachtige “Quando la Banda Passo” weer kan gaan plaatsvinden.
Op 9 juni vond het ODSC te Assen plaats, ook wel bekend als het NK Show. De jeugd van SWJK wist voor de vijfde maal op rij de titel Nederlands Kampioen in de jeugdklassen mee naar Marum en Opende te nemen. Ook Showband Marum zette twee goede shows neer waarmee ’s avonds uiteindelijk een vijfde plaats werd behaald.  De groep kon terugkijken op een prachtige dag met z’n allen en op basis van het jurycommentaar kon de show weer verder worden verbeterd.
Half juni werd bekend gemaakt dat de bestaande plannen voor het bouwen van een nieuw clubgebouw voor Showband Marum, zouden worden beëindigd. Een domper voor de vereniging en het dorp, maar vanwege financiële redenen een onoverkomelijke beslissing.
Op 20 juni ontvingen we het bericht dat Foekje Smit was overleden. Foekje was zowel op muzikaal als bestuurlijk gebied zeer betrokken bij de vereniging en haar positieve inbreng, enthousiasme en humor wordt dan ook ten zeerste gemist. Dankbaar zijn we dat we met Showband Marum enkele weken voor haar overlijden nog een serenade hebben mogen brengen aan Foekje.
Op 24 juni vond Cultura Marum plaats. Met enkele optredens en een druk bezochte stand op de Summerfair profileerde Showband Marum zich goed op het zeer geslaagde evenement.

Juli
Begin juli werd er afgereisd naar het Duitse Rastede waar Showband Marum vanwege het annuleren van de Italië-trip last-minute nog aan de welbekende Rasteder Muziktage kon deelnemen. In Rastede werd ondanks de hitte hard getraind en een zeer goede show neergezet. Ook de afterparty bij de slaapaccomodatie was de minste niet, tot diep in de nacht werd er door jong en oud gefeest. Al met al konden we terug kijken op een fantastisch weekend bij onze oosterburen.
Een week later stond er alweer een internationaal optreden op het programma: we mochten optreden in het Noord-Franse Vieux Condé. Zoals het de Fransen betaamd werd het, ondanks de regen, een optreden vol met confetti en spuitbussen…
Op 9 juli was er nog een zomers optreden tijdens de koopavond in Gorredijk waarna de korte zomerstop kon worden ingeluid.

Augustus
11 t/m 16 augustus verbleef Showband Marum in het Zuid-Franse Dax. “Tienduizenden mensen langs de kant, een kolkende stierenvechtarena, hossende mensenmassa’s, een zee van rood en wit, metershoge golven, een oogverblindend strand, ontzettend veel gezelligheid, prikkelende buitenlandse folkloristische dansgroepen en aangrijpende taferelen”. Dax… er wordt nog steeds veel over gesproken bij de leden en Dax was dan ook zonder twijfel hét optreden van 2012.
Op 11 augustus werd “onze” Jan Bakker met Carolina Crown tweede tijdens de DCI World Championships Finals in Indianapolis. Showband Marum is trots dat Jan zijn DCI-droom heeft kunnen verwezenlijken en we hebben zijn activiteiten aan de overkant van de plas dan ook het hele jaar op de voet gevolgd.
28 augustus staat in de stad Groningen jaarlijks in het teken van Bommen Berend. Dit jaar mocht Showband Marum deelnemen aan de taptoe op de Vismarkt. Deze taptoe voelde voor veel leden als een thuiswedstrijd  en ondanks de onaangename ondergrond van kinderkopjes werd er, mede door het enthousiaste publiek, een energieke show neergezet.

September
Op 2 september mocht Showband Marum voor de tweede keer in drie jaar meelopen in de grote stoet van het wereldberoemde Corso Zundert.  Het was een zwaar optreden voor de korpsen, maar ook zeker voor de tientallen mensen die de immens grote corsowagens met man- en vrouwkracht voortduwen. Showband Marum leverde een goed optreden af met als grote publiekslieveling het uitbundig “We Will Rock You” wat tevens live werd uitgezonden in vele huiskamers in Nederland.
Op 9 september was er ter ere van het vijfjarige kampioenschap van SWJK Marum/Opende een taptoe georganiseerd. De opkomst was groots en gezamenlijk wisten SWJK, Bicycle Showband Crescendo Opende en Showband Marum de avond goed te vullen. Na de zeer geslaagde taptoe zette het feest zich voort in het Barontheater waar werd geproost op het kampioenschap van SWJK, maar ook op de zeer bijzondere en succesvolle samenwerking tussen beide korpsen.
Op 16 september was het laatste buitenlandoptreden van het seizoen tijdens de Erntedankfest in het Duitse Bardowick. We liepen tijdens de rondgang door het dorp tussen prachtige praalwagens vol groenten en fruit. Tevens brachten we onze show “Rapsodia Real” op het dorpsplein en was er traditiegetrouw de grote finale met de overige korpsen. Uiteraard kon er nog even worden genoten van de Duitse keuken waarna een gezellige busreis terug naar Marum volgde.

Oktober
Op 27 oktober bracht Showband Marum haar laatste show van 2012, en wel op Taptoe Leek. De laatste keer dat “Rapsodia Real” in de huidige vorm werd opgevoerd, want in 2013 zullen veel veranderingen en verbeteringen worden doorgevoerd. Het publiek in Leek was laaiend enthousiast en Taptoe Leek was dan ook een mooi laatste showoptreden van het seizoen!

November
De maand november stond ook dit jaar weer in het teken van Sinterklaasoptredens. In Drachten, Marum en Groningen begeleidde Showband Marum de Sint en zijn Pieten tijdens de intochten. Dit jaar geen sneeuw en gladde wegen, maar met dichte mist en snijdende kou wel weer bijzondere weersomstandigheden zoals het de sinterklaasintochten betaamd. Het Sinterklaasoptreden in het Groningse Vinkhuizen was tevens het allerlaatste officiële optreden van het seizoen waarmee tevens afscheid werd genomen van enkele leden.
November is ook de maand dat de nieuwe winterguardshows bekend worden gemaakt. Intension A zal in 2013 met “My Identity” de competitie aangaan in de A-class. Intension Junior zal met “MenDiNa” in de Junior Class laten zien waar haar bijzondere  wereld voor staat en de Intension Cadets zullen met “Independent”  laten zien dat zij, ondanks dat zij de jongste telgen van Intension zijn, niet onder doen aan de rest.

 

December
In december werd er toch al wat vooruit gekeken naar het nieuwe jaar: de WMC-deelname werd bevestigd. In het weekend  van 13 en 14 juli doet Showband Marum mee aan het Wereld Muziek Concours 2013. De basis van de show “Rapsodia Real” blijft dezelfde maar het thema wordt verder uitgebouwd om het tot een zeer “WMC-waardige” show te maken. In de laatste maanden van het jaar is er door de nieuwe bezetting al hard gewerkt aan de vernieuwde showmuziek.
De donkere dagen voor kerst werden ook dit jaar weer opgeluisterd door het kerstensemble, bestaande uit leden van Showband Marum en Bigband &Zo (voorheen M3). De optredens in Marum en Roden in de prachtige Charles Dickens kleding bleken ook dit jaar weer een succes.

 
We kijken terug op een prachtig jaar! Naast dit geschreven jaaroverzicht is  het jaar 2012 tevens in beeld gebracht aan de hand van een foto-overzicht op onze Facebookpagina!
 

Namens leden, staff & bestuur van Showband Marum wensen wij iedereen
een fijne jaarwisseling en een muzikaal, succesvol en bovenal fantastisch 2013!

Plaats een reactie