Nog geen reacties

Sjoke Kooistra: het is kicken

De maand oktober staat in het teken van open repetities. Waarom je die zou moeten bezoeken, kan niemand beter vertellen dan een van de leden zelf! Hieronder vertelt brasslid Sjoke (bugel) hoe zij via een open repetitie bij Showband Marum kwam.
“Hallo allemaal, ik ben Sjoke Kooistra. Net een jaar lid van Showband Marum en speel daar bugel. Ik woon in Drachten, ben getrouwd en heb drie kinderen in de leeftijden van 15, 13 en 9 jaar.
Hoe ik terechtgekomen ben ik de muziek? Mijn vader was dirigent en erg muzikaal. Van hem heb ik iets geërfd waar ik erg blij mee ben. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het bespelen van de bugel bij Oranje Dokkum, daar heb ik mijn A-diploma gehaald. Later ging ik spelen bij Pro-Rege en leerde daar de wereld van brassbands kennen. Ik heb bij verschillende brassbands gespeeld als gastspeler, wat ik overigens nog steeds doe. In 2001 ben ik gestopt met spelen.
In 2006 ben ik door onze oudste dochter Marije in aanraking gekomen met Showband Smalena, zij liep daar mee als majorette. Men zegt wel eens dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dat was dan ook het geval. Ik kreeg de kans om weer bugel te gaan spelen en heb een aantal hele fijne jaren gehad bij Smalenda. Ook mijn man en kinderen heb ik ‘besmet’ met het Showbandvirus. Onze zoon Michel speelt snare bij SWJK (de jeugdband van Showband Marum en Crescendo Opende) en hij speelt trombone. Jongste dochter Judith speelt cornet bij SWJK en bij Jeduthun. Mijn man speelt basedrum bij een drumband en Marije speelt inmiddels trompet bij Jeduthun. Later wil ze wel graag de straat weer op met de guard, maar nu nog even niet.
Soms ben ik wel eens bang dat de buren het niet altijd even leuk vinden om naast een muzikale familie te wonen, zowel mijn man, de kinderen en ik zijn altijd fanatiek aan het oefenen. Iedereen voor zijn eigen, maar ook gezamenlijk.
Ik ben sinds vorig jaar lid van Showband Marum nadat ik heb gekeken bij de open repetities. Ze waren lekker fanatiek aan het repeteren en daar hou ik wel van. Na even gekeken te hebben voor dirigent Sietze of ik zin had om mee te doen. Ja, de stoute schoenen aangetrokken en mijn bugel uit de auto gepakt om mee te gaan doen. Het ging prima en de week erop ben ik weer heen gegaan. Vond het best spannend, je kent niemand, maar het is een ontzettend leuke groep. Ik heb mijn plek gevonden en ben opgenomen in een erg gezellige groep.
Afgelopen juli heb ik met Showband Marum deelgenomen aan de WAMSB Wereldkampioenschappen in Kopenhagen. Daar hebben we onze show Lost & Found laten zien en horen. Met z’n allen hebben we een geweldige prestatie geleverd en zijn we tiende geworden. Dit was een geweldige en hele bijzondere ervaring en ik ben blij dit meegemaakt te mogen hebben.
Voordat je het veld opgaat voel je de adrenaline door je lijf gieren, spanning. Het bijzondere gevoel op straat en op het veld, volledige concentratie om samen een goed optreden te verzorgen. De show vliegt voorbij en voor je er erg in hebt is het alweer voorbij. Het is kicken om met z’n allen een show voor publiek te doen, een show die het publiek boeit. Dat is wat mij bij deze vereniging houdt.
De leuke optredens die je hebt in binnen- en buitenland, leuke corso’s waar je deel vanuit mag maken en dan het plezier dat je hebt in de bus samen met je showbandmaatjes, het is het allemaal waard.
Kom gerust kijken! Heb je een instrument, neem hem mee, er is altijd plek voor jou!

Vanavond vindt de tweede open repetitie plaats, je bent van harte welkom om langs te komen. We repeteren in het zalencentrum achter de kerk, Kruisweg 30 te Marum.

Plaats een reactie