Nog geen reacties

Het Showband  Marum jaaroverzicht 2016

Het was een druk jaar voor alle onderdelen van de vereniging. De Showband, United – Northern Winterguard en Bigband & Zo hadden allen een druk programma. Showband Marum kijkt terug op een erg succesvol jaar met een mooie agenda met optredens in binnen- en buitenland.
 
Januari
Op 2 januari werd het nieuwe jaar afgetrapt met het Nieuwjaarsconcert. Na een stevige repetitie opende voorzitter Roelf Beukema het NJC met een terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik naar het komende jaar. Bigband & Zo opende vervolgens het concert met swingende tonen. Diverse leden werden in het zonnetje gezet voor hun 10, 15 en 45-jarig lidmaatschap. Daarna speelde de showband diverse stukken, waaronder ‘Make You Feel My Love’ van Adele, ‘Don’t Worry’ van Madcon en het eerste deel van de nieuwe show.

Het programma in ‘Dam Op’ van RTV Noord was met presentator Wiebe Klijnstra op bezoek in Marum en de Showband mocht meewerken aan de opnames die op 9 januari werden uitgezonden. Op diezelfde dag vond in Leek de try-out van zeven noordelijke winterguardgroepen plaats. Ook United – Northern Winterguard deed mee. De eerste contest vond een week later plaats in Drachten en leverde een prachtige derde plaats op voor United.
 
Februari
Bigband & Zo organiseerde 6 februari een studiedag ter voorbereiding op het concert van 23 april. De Showband verzorgde datzelfde weekend een optreden tijdens de carnavalsparade in het Franse Bailleul, later het jaar zou de Showband Frankrijk nog vaker bezoeken. De dag daarna werden onze oosterburen bezocht en voor het eerst nam de Showband deel aan de carnavalsparade in Mönchengladbach. Een groots opgezette optocht met vele wagens, meer dan dertig korpsen en duizenden bezoekers. De band is uitgenodigd om ook in 2017 deze optocht muzikaal te begeleiden.
gladbach
Op 13 februari stond de tweede contest voor United op het programma, ditmaal in Wijchen. Ook dit keer werd een mooie derde plaats behaald.  Datzelfde herhaalde  de groep twee weken later in Almere.
Eind februari startte op OBS de Springplank het project Toeten & Blazen. Dit is een project dat Showband Marum in samenwerking met Harmonie Marum organiseert en kinderen op de basisschool kennis laat maken met blaasmuziek. 22 kinderen van groep 5 kregen gedurende een aantal weken van Jaap Wils de eerste beginselen aangeleerd.
Maart
Na Frankrijk en Duitsland in februari bezocht te hebben, was het in maart de beurt aan België. Op 5 maart mocht de Showband een optreden verzorgen tijdens de carnavalsparade in het Belgische La Roche en Ardenne.Flinke sneeuwbuien vertraagden de terugreis behoorlijk, maar veiligheid voor alles. Na een lange dag draaiden we rond kwart over één het bekende terrein van Ons Centrum weer op.
Op 19 maart vonden de CGN Finals in Almere plaats. United – Northern Winterguard eindigde overall als derde, een fantastisch resultaat.
united
Op het Nieuwjaarsconcert was de eerste showmuziek al gepresenteerd aan het publiek, maar  op 25 maart  was de officiële bekendmaking van de titel en het verhaal van de nieuw show:

WILD!

WILD vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge Cheryl Strayed. Na het overlijden van haar moeder en het stranden van haar huwelijk besluit ze om alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een wandeltocht van meer dan 1600 kilometer. Zonder voorbereiding en ervaring vertrekt ze en begint ze aan de zware tocht, vol met angstige en mooie momenten. Een tocht die haar kracht geeft, maar uiteindelijk ook gek maakt. Een herkenbaar verhaal voor velen, de zoektocht naar jezelf en uiteindelijk de innerlijke rust vinden.
wild
Na een showrepetitie op 29 maart in de sporthal van Marum, werd de Showband spontaan uitgenodigd door Radio Westerkwartier om een paar nummers te komen spelen.

April
Op 2 april togen een aantal leden van de Showband af naar de Hermanshoeve om samen met de bewoners te trommelen en te  blazen. De Hermanshoeve is een woonfaciliteit voor verstandelijk gehandicapte mensen in Marum. Het was een enorm gezellige middag waarbij zowel de bewoners als de leden van de Showband veel plezier hebben gehad.
hermanshoeve1
hermanshoeve
Datzelfde werd gedaan op BSO SKSG Vlindertuin in Leek. Dansen, vlaggen, toeteren, trommelen en eigen instrumenten maken: dit waren de activiteiten voor de kinderen op de BSO, begeleid door leden van Showband Marum. De kinderen waren superenthousiast.
vlindertui vlindertuin
 
 
 
 
 
Het weekend van 22,23 en 24 april was het jaarlijkse werkweekend van de Showband in Oldeberkoop. Naast de gezelligheid en de traditionele ontgroening van de nieuwe leden, werd WILD in de grondverf gezet. Choreograaf en instructeur Herman Kooistra gaf na afloop aan bijzonder tevreden en trots te zijn. Een mooie basis om mee verder te werken.
Terwijl de Showband genoot van het werkweekend, liep het Barontheater in Opende op 24 april vol voor het jaarconcert van Bigband &Zo. Na een spetterde opening kon het publiek genieten van een afwisselend programma met als een van de hoogtepunten ‘Feeling Good’ met zangeres Agnieta de Bruin.
httpv://www.youtube.com/watch?v=7mNHmr9iPyE
De weergoden leken de vereniging ongunstig gezind tijdens Koningsdag, maar vlak voor het optreden van de Showband in de ochtend werd het droog. Bigband & Zo trad op tijdens de Oranje Taptoe Assen.

Mei
De maand mei werd afgetrapt met een feestelijke open dag voor kinderen in de feesttent tijdens de Feestweek Marum. Tientallen kinderen deden mee met de activiteiten, waaronder workshops dans, blazen, trommelen, vlaggen en je eigen instrument maken.
ergens-in-frankrijk
Op 4 mei begeleidden de slagwerkers de jaarlijkse dodenherdenking in Marum. Enkele dagen later, op 8 mei stond er weer een reis naar Frankrijk op het programma: de carnavalsparade in  Gauchy. Om half 7 in de ochtend vertrok de Showband richting Frankrijk. De warme tocht (lees: bloedheet) was drukbezocht en de kinderen langs de weg stonden klaar met hun serpentine en confetti, die we dan ook veel over ons heen kregen. Een gezellige dag.
De maanden mei en juni staan altijd in het teken van wandelvierdaagses. Dit jaar had de Showband drie intochten, op 26 mei in de wijk Reitdiep in Groningen en op 10 juni in thuisdorp Marum. Door de verwachte weersomstandigheden werd de intocht in Assen afgelast.

Juni
Zaterdag 18 juni 2016 nam de Showband deel aan het ODSC Assen. Spannend, hoe zou WILD vallen bij het publiek en de jury? Er werd een prachtige 4e plaats behaald met 81,9 punten. Na het optreden ‘s middags plaatste de band zich daarmee ruimschoots voor de finals in de avond. Er zat dus potentie in WILD, een mooie fundering om op verder te bouwen. Iedereen keek met een goed gevoel terugkijken op de behaalde resultaten. Korpsmuziek plaatste een mooie recensie van onze show.
odsc
Ieder jaar vindt in Eelde het Koepeltjesfestival plaats, een groot muzikaal evenement met duizenden bezoekers en meerdere podia. Bigband & Zo verzorgde een geslaagd optreden tijdens dit festival.
httpv://youtu.be/1iVlhEHaTgQ

Juli
Spetterend succes in Rastede! Ieder jaar vinden in het Duitse Rastede de open Europese Kampioenschappen plaats tijdens de Rasteder Musiktage. Het was spannend, het debuut van de show was geweest in Assen, tijdens de Open Dutch Showband Championships. Aan de hand van de juryrapporten van die dag is er hard gewerkt om de show nog beter te maken. Vrijdag 1 juli reisde de club af en kwam in de loop van de avond aan in Rastede. De volgende ochtend werd er stevig gerepeteerd waarna het tijd was naar het wedstrijdterrein te gaan. De show ging erg goed. Het publiek was laaiend enthousiast en tevreden werd de prijsuitreiking afgewacht. De beste tien van de dag zouden zich plaatsen voor de finals op zondag. Met een puntenaantal van maar liefst 85,75 haalde Showband Marum de 4e plaats. Dit betekende een gouden medaille en plaatsing voor de finals de volgende dag. De show ging toen nog beter dan de dag ervoor. Maar zou het genoeg zijn tussen al die topbands uit onder andere Duitsland, Polen, Zweden, Italië, Denemarken en Nederlandse collega’s? Met 86,54 punten werd Showband Marum 3e op de Open Europese Kampioenschappen. Showband Irene Ede werd eerste, gevolgd door Fanfarenzug des KSC Strausberg e.V.
rastede
Augustus
In augustus mocht de Showband optredens verzorgen tijdens de corso’s in Sint Jansklooster en Varsseveld. Sint Jansklooster betekende het debuut voor de nieuwe saxofoniste Myrthe die samen met haar nieuwe club twee maal het corso in tropische temperaturen liep.
coros
September
De derde corso op rij was het 60e Bloemencorso Eelde op 3 september. Een prachtig corso, met langs de kant duizenden toeschouwers. Op 23 en 24 september was de Showband te vinden in Drogeham tijdens de Gondelvaart op Wielen. Zondag 18 september 2016 mocht de Showband een optreden verzorgen in het Franse Agny. Een mooie optocht. De optocht werd druk bezocht en langs de kant stonden een paar duizend mensen, mét confetti. Altijd leuk!
Op CBS De Bron Marum startte een nieuwe serie lessen in het project Toeten & Blazen. Onder leiding van juf Trienke Gietema kregen de kinderen wekelijks een half uur les en namen ze het instrument mee naar huis om daar te kunnen oefenen.
Showband Marum zou niet kunnen bestaan zonder inkomsten, voor een deel komen die uit optredens, maar ook een deel uit de bevolking. Eind september gingen de leden langs de deuren met de bonnenboekjes. Dank aan alle inwoners en ondernemers voor de hulp aan de vereniging!

Oktober
Op 8 oktober vond de feestelijke optocht in de Knipe plaats. Met prachtig verlichte wagens en veel publiek was het een geslaagde avond.
oktober
In oktober startte de nieuwe guardopleiding in de Brede school in Nuis. Iedere woensdag oefenen sindsdien een aantal jonge enthousiaste meiden die hard op weg zijn guard van Showband Marum te worden.
 
November
De trompetten en een aantal slagwerkers van de Showband verleenden op 5 november hun medewerking aan het jubileumconcert van de Northern Voices in de Der Aa-Kerk in Groningen. Aan het begin van de middag verzamelden de leden zich in Groningen voor een repetitie en een doorloop van het programma. Om 20:00 uur ’s avonds startte het concert voor een volle Der Aa-Kerk. Een mooie en leerzame ervaring voor de deelnemende leden.
 
november1
Traditioneel begeleidt de Showband ook de jaarlijkse Sinterklaasintochten. Dit jaar in Marum en Vinkhuizen (Groningen). In Marum liepen ook de dames van de nieuwe guardopleiding al mee. Twee maanden daarvoor waren ze begonnen met deze opleiding en nu al liepen ze mee, complimenten!
 
Bigband & Zo gaf op 30 november een verrassingsconcert in het Zonnehuis te Zuidhorn. Dit werd erg op prijs gesteld.
 
December
Een gezamenlijk optreden van een aantal leden van Bigband & Zo en de Showband op 22 december.  Zij leverden een muzikale bijdrage leveren aan de kerstwandeling van CBS De Bron Marum en de kerstmarkt op het marktplein en brachten Marum daarmee alvast de kerststemming.
 
Op kerstavond hebben de leerlingen van CBS De Bron Marum die meedoen aan het muziekproject Toeten & Blazen opgetreden voorafgaand aan het Kinderkerstfeest. Samen met Harmonie Marum hebben een aantal leden van de Showband de leerlingen muzikaal ondersteund en alle kinderen en ouders welkom geheten.

 
2016: het was een druk, gevarieerd en succesvol jaar voor de vereniging. Showband Marum dankt iedereen die bijgedragen heeft in welke vorm dan ook en gaat op naar een nieuw jaar!
 
Bewaren

Plaats een reactie