Nog geen reacties

Eerste editie van Cultura zeer succesvol!

“Ze zijn uniek, creatief en verbindend.” Het waren de openingswoorden van wethouder Ria Horenga over Showband Marum tijdens de eerste editie van Cultura Marum. De weergoden waren het cultuurfestijn goed gezind. Na een regenachtig begin kwam de zon te voorschijn en werd Cultura 2008 met recht een groot succes. Honderden mensen kwamen naar de vijver achter het gemeentehuis, voor deelname aan één van de vele workshops, om heerlijk te struinen langs te kraampjes en om te genieten van de optredens.
Het was aan de Samenwerkende Jeugdkorpsen Marum/Opende om de spits af te bijten. Helden van toen en nu, vlogen over het podium tijdens de show ‘Superhelden’ die stilstaand op het podium gespeeld werd. Daarna mocht op het hoofdpodium gerust worden en barste het cultuurfestijn los. Rond de vijver waren optredens van het Abel Tasman Koor, een accordionist en de Ronald McDonald Clown. Cultura 2008 bood aan ieder wat wils. Bezoekers konden ook nog iets leren. Leren hoe je iemand complimenteert, leren een Salsa te dansen (ok een beginnetje daarvan) of leren streetdancen. Verschillende kunstenaars presenteerden zich op de kunstmarkt. Daarnaast was er een markt met een leuk gevarieerd aanbod, van kleren tot sieraden en van heerlijke tosti’s tot taartjes.
Om zes uur werden optredens op het hoofdpodium gestart door gospelkoor Hosiana uit Marum. Hun hartverwarmende optreden werd gevolgd door en andere Marumer artiest: Wiebe. Een actief optreden met heel veel bekende nummers! De tweede set van Hosiana beeindigde het middagprogramma, waarna het hoofdpodium gereed gemaakt werd voor het concert Drum ’n Brass.
Rond de klok van half 8 gingen de jeugdige deelnemers aan de workshop ‘Pimp your bike’ onder muzikale begeleiding van Bicycleband Crescendo Opende het dorp door. En terwijl de kinderen en Crescendo aan het fietsen waren, werd het wachtende publiek getracteerd op een Salsa-demonstratie van Alphonso Gutierrez en Ewelina.
Om half 9 gaf Showband Marum de aftrap van het concert Drum ’n Brass. Op het programma stonden een aantal schitterende optredens van Brassband De Bazuin Oenkerk, Showband Marum en Crescendo Opende. De blaasmuziek klonk als het spreekwoordelijke klokje over de vijver en de rest van Marum.
Daarnaast was er één en al spektakel tijdens het KODO van Crescendo en het djembespel van Mustapha Seck, SWJK Marum / Opende en de slagwerksectie van Showband Marum. Tijdens het optreden van KODO ging moest zelfs een boom er aan geloven. Deze belandde in de vijver. Gelukkig zal de plantsoendienst de boom niet missen, omdat hij die ochtend nog was ‘geplant’.
De Bazuin Oenkerk en Showband Marum sloten het concert met vier gezamenlijke nummers af. Een drummer en basspeler openden met de Bolero van Ravel, waarna tijdens Firebird van Stravinsky de vijver in kaarsvuur moest worden gehuld. Helaas hadden de vuurpotten te veel water ‘binnengekregen’ overdag, waardoor de meeste potten niet gingen branden.
Met een geweldige Samba kwam er een eind aan het succes van Cultura 2008. DJ Kay Wilder speelde tot half 1 bij de vijver door, waarna de afterparty in de Kruisweg tot in de late uurtjes doorging.

Plaats een reactie