Nog geen reacties

Een vol weekend met SWET-5 en Vancore Dag

Afgelopen weekend was een druk weekendje. Showband Marum was te zien in Nuis als onderdeel van het kunstproject SWET-5 en nam deel aan de Marching Day van Vancore in Joure. Een verslag.
De dag begon al vroeg op zaterdag. Om 9:15 uur verzamelen bij Ons Centrum en vervolgens vertrek richting Nuis. Maar verrek! Het busje stond met een lege accu. Gelukkig waren onze supersterke cymbalspelers nog in de buurt. Na een gecombineerde sleep- en duwactie draaide de motor al weer.
Dan snel naar de grote loods in Nuis waar het SWET-5 project plaats zou vinden. Tijdens dit project werden de contouren gebouwd van het voormalige Kamp Nuis. Tijdens het bouwen werd de geschiedenis van het Kamp belicht door middel van muziek, verhalen en dans. De nadruk van deze voorstelling ligt op het persoonlijke offer dat de Molukse gemeenschap in de gemeente Marum heeft moeten brengen in dienst van de Staat der Nederlanden.
Swet 2009Aangekomen in Nuis stond de koffie al klaar. Dus snel de boel uitgepakt en een korte uitleg gekregen over wat nou precies de bedoeling was. De bedoeling was dat een paar slagwerkers de bezoekers na een korte verhalende introductie over het Kamp zouden begeleiden naar het terrein achter de loods. De showband was ondertussen uit het zicht opgesteld in de loods. Nadat iedereen was gearriveerd gingen ineens de deuren van de loods open en kwamen wij naar buiten! Dat moet toch een mooi gezicht zijn geweest.
Daarna hebben wij ons showprogramma ‘Back to Basic’ gespeeld. We hadden geen drummajor deze keer, maar met het intellen van Herman, onze quint speler, ging het van een leien dakje. Het weer dreigde steeds behoorlijk, maar we hebben het droog gehouden! Na afloop van ons showprogramma gingen wij de loods weer in. Daar stond alweer een heerlijk bakje koffie op ons te wachten. We moesten even in stilte wachten op het vertellen van een verhaal. Daarna kon alles weer worden opgeruimd. De organisatie liet iedereen weten dat ze ons optreden geweldig vonden. De organisatie dik tevreden en wij super goed verzorgd. Dat kan niet beter!
Na het optreden van Nuis was er even tijd om wat te eten en daarna moesten we direct alweer door naar Joure. Daar vond de hele dag de Vancore Marching Day plaats. Vele showbands uit heel Nederland waren aanwezig. Onderdeel van het programma was onder andere Streetbeat: een parade door het centrum van Joure van alle aanwezige groepen. Maar ook in zalencentrum ’t Haske, naast Vancore Percussion in Joure was van alles te doen. Er waren clinics en vele optredens.
Wij moesten eerst naar de parade. De beginplek bleek lastig te vinden voor enkelen, maar uiteindelijk vond toch iedereen het. Zo vertrokken we richting het centrum van Joure voor een rondgang. Onder andere bij enkele bejaardentehuizen moesten we even stoppen om een nummertje te spelen zodat iedereen in Joure kon genieten! Het bleef niet helemaal droog, maar we hebben de stortbuien gelukkig kunnen ontlopen. Tijdens het straatoptreden was ondertussen onze eigen instructielid Jelle Roeper samen met het front ensemble van de showband bezig met een clinic over het spelen op melodisch slagwerk. Deze clinic was ontzettend goed bezocht en toen wij terugkwamen pastte er niemand meer bij in de ruimte.
Streat BeatNa afloop van de clinic kon het front ensemble direct door naar de hoofdzaal om samen met het field percussion de dag af te sluiten. We hebben bij deze demonstratie eerst wat warm-ups laten horen en enkele cadensjes. Daarna hebben we het ‘Blue Rondo a la Turk’ van Dave Brubeck gespeeld in een arrangement van Jelle Roeper. Dit nummer was speciaal voor deze dag ingestudeerd door de slagwerkgroep. Aansluitend hebben we het showprogramma gespeeld. Naderhand hoorden we van enkele blazers die ook nog even waren blijven hangen, dat zij allerhande leuke dingen hadden gehoord die nog nooit eerder waren opgevallen. Wat moeten we daar nu weer van denken?
Dit optreden ging erg lekker. Helaas waren niet alle bezoekers blijven hangen tot het einde van de dag, maar de zaal zat nog wel vol en het optreden werd met veel applaus ontvangen. Een leuke opsteker voor de percussiegroep!
Na dit optreden waren we voor zaterdag klaar, maar zondagvroeg mochten we direct weer aan de slag! De SWET-5 voorstelling werd namelijk op zaterdag en zondag gehouden. Het programma was hetzelfde als op zaterdag. Jammer genoeg hielden we het deze keer net niet droog. Op het moment dat iedereen zijn sjako afzette voor het laatste zanggedeelte van de show, begon het te regenen. Dan smaakt een bakje koffie na de tijd extra goed!
En zo kwam een druk weekendje tot een einde. We hebben ons gepresenteerd voor mensen die weinig weten over de showbandwereld bij SWET-5 en voor mensen die alle ins en outs weten in Joure. Maar iedereen was enthousiast over onze muziek en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen!

Plaats een reactie