Nog geen reacties

Een klassiek showbandweekend

Het eerste showoptreden van de show Moz’art, het traditiegetrouwe optreden met koninginnedag in Marum en een heerlijk confetti-optreden in Frankrijk maakten afgelopen weekend weer tot een echt showbandweekend.

Na een extra repetitie op donderdag om de show nog even helemaal duidelijk te krijgen was het op vrijdag zover: zoals voor vele showbands was ook voor Marum, op de vooravond van koninginnedag, het eerste showoptreden van het jaar aangebroken. Rond 6 uur vertrok de showband uit Marum om rond half 7 allemaal bij de velden van voetbalvereniging VV Drachten aan te komen. Daar konden we nog eventjes de muziek doorspelen voordat de taptoe begon. Na de shows van Smalena samen met Noordenveld, het jeugdkorps van Pasveer Leeuwarden en Dindua te hebben gezien (en ondertijd ook nog te hebben omgekleed) konden we na de pauze, rond 9 uur, het veld betreden. Het optreden vond plaats voor een mooi gevulde tribune, wat een show altijd al leuk maakt om te draaien. De klassieke muziek viel in goede aarde en de nieuwe show beviel ook het publiek. Natuurlijk zal iedereen roepen dat het nog lang niet af is, en dat is ook zo, maar de belangrijkste stukjes vielen al op hun plek. Nu nog een beetje conditie kweken en de kleinere stukje ook op hun plek leggen en het komt helemaal goed. In de finale was er nog een primeurtje: een van onze trompettisten speelde voor hem voor het eerst het taptoesignaal, erg netjes en zelfverzekerd. Na de afmars met de inmiddels, binnen de showband, legendarische V! I! P! van de contra’s gingen we weer naar huis, om snel te gaan slapen (of ietsje minder snel voor sommigen) voor het optreden van de volgende dag.

Het volgende optreden begon alweer op tijd: vertrek om half 9. Het traditionele rondje Marum met koninginnedag was ook dit jaar weer aangebroken. De hele showband, inclusief alle guardgroepen, SWJK, music4kids en natuurlijk de band zelf, trok door het dorp naar het bejaardenhuis. Aldaar werden, ook traditiegetrouw, een paar nummertjes gespeeld en werd een stoet feestelijk verklede kinderen opgepikt. De inmiddels erg lange, vrolijk verklede stoet met jong en oud werd nog langer na de traditionele toespraak van de burgemeester, want na het heisen van de vlag en verhaaltjes van het oranjecomite werd de stoet aangevuld met alle aanwezigen en werd er doorgereisd naar het centrum. Daar waren de vrijmarkt en alle andere activiteiten, grotendeels rondom het thema “200 jaar Marum”, al in volle gang. SWJK speelde na aankomst een paar nummers in het gezellig drukke centrum, en ook de showband liet wat stukjes van de nieuwe show van zich horen. Hierna vertrok iedereen weer richting huis. Kortom, een ouderwets gezellige koninginnedag.

Zondag volgde het zwaarste, warmste, en misschien ook wel leukste dag van het showbandweekend. Rond kwart over 4 ’s ochtends verzamelden de meeste showbandleden zich al bij Ons Centrum, om rond kwart voor 5 te vertrekken richting Frankrijk. Daar stond een straatoptreden in Compiègne op de planning. Compiègne is een oud stadje zo’n 50 km boven Parijs, op zo’n 7,5 uur busreizen vanaf Marum inclusief de broodnodige pauzes. We kwamen dan ook rond 12 uur aan bij het verzamelpunt, een gymzaal aan een rustiek parkje. Er hingen al een bonte mix van muzikale gezelschappen rond, waardoor er een erg leuke sfeer hing. Daar kregen we, nadat we bij de showband wat mensen hadden gevonden die Frans verstonden, te horen dat we eerst mochten eten, daarna moesten omkleden en pas om 3 uur hoefden op te treden. Dat laatste vonden we met het heerlijke weer niet zo heel erg. De Fransen waren zo slim om geen erg exotische dingen te maken, maar gewoon patat met een worst en een appelbroodje toe, zodat zelfs de kieskeurigste eters wel iets konden vinden wat ze lekker vonden. Na een beetje te hebben rondgehangen onder de Franse zon in het parkje, waar de hele tijd wel iets aan muziek te horen was door al die muzikale gezelschappen, moesten we er toch echt aan geloven: een parade tot 7 uur in diezelfde warme Franse zon. Gelukkig was dat geen straf: het publiek stond overal rijendik en was ontzettend enthousiast. Regelmatig was er even een minuutje om uit te rusten en verder liep de parade door. De enige teleurstelling (naast een aantal kindertjes dat ontzettend hard met confetti gooide, wat ook wel weer wat heeft) was bijna dat de parade al binnen 2 uur was afgelopen, blijkbaar toch een communicatiefoutje. Dit betekende wel dat we redelijk op tijd weer naar huis konden. Na een eenvoudige maar best goed smakende maaltijd van stokbroodjes ham-kaas, ook al door de organisatie geregeld, konden we weer de bus in. Na een erg gezellige busrit van weer 7,5 uur, inclusief de voor sommigen broodnodige stop bij Mac, waren we rond 1 uur al weer in Marum, waardoor de mensen die maandag geen vrij hadden toch nog een aardige nacht konden maken.

Al met al een klassiek showbandweekend met de premiere van de klassieke, en toch ook moderne show “Moz’Art”, het inmiddels klassieke optreden met koninginnedag in Marum en het hopelijk in de toekomst klassieke optreden in Frankrijk. Een erg gezellig en geslaagd showbandweekend ook. Doe mij er nog maar zo eentje!

De foto’s van taptoe Drachten en Compiegne volgen nog.

Plaats een reactie