Nog geen reacties

De weg naar Kopenhagen…

Van 1 tot 5 juli 2015 waren de leden van Showband Marum in het Deense Kopenhagen om deel te nemen aan de WAMSB Wereldkampioenschappen. Voorafgaand aan het vertrek schreef één van de leden zijn/haar verhaal in het Kopenhagen dagboek. Inmiddels zit de reis erop. Drum Major Iris Kersaan eindigt het dagboek met haar verhaal.

7 juli 2015   Iris Kersaan

We zijn weer thuis. Drum Major Iris Kersaan blikt terug op de onvergetelijke reis.

“Mijn naam is Iris Kersaan. Sinds 1996 ben ik lid van showband Marum. Ik ben begonnen als klein meisje bij de majorettes, wat al gauw veranderde in colorguard. Tot 2006 was ik colorguard bij de jeugdband. In diezelfde winter mocht ik doorstromen naar de ‘grote band’.
Sinds die tijd heb ik veel mee mogen maken: veel buitenlandse tripjes, hier en daar wat blessures van mezelf of een paar indrukwekkende van een ander, gemopper op elkaar, verdriet met elkaar, maar vooral heel veel gelach en plezier met elkaar. De showband voelde als een tweede familie. Daarnaast heb ik in 2008 tot 2012 ook lesgegeven aan de juniors. Het plezier wat deze meiden uitstraalden was onbetaalbaar.
In 2012 kwam er een grote verandering. Geen colorguard meer, maar ik werd gevraagd om Drum Major te worden van deze prachtige groep mensen. Na twee keer het WMC mee te hebben gemaakt (een keer als guard en een keer als DM) kwam daar afgelopen weekend nog een mooie uitdaging bij: Het WAMSB World Championships in Denemarken.
11010975_1017428821621327_6696553043675081281_n

Na een goede reis op donderdag mochten we op vrijdag de toerist uithangen in de     stad van Kopenhagen. In de loop van de middag kwamen we weer terug bij de locatie waar we sliepen. Hier was al keurig een veld gereserveerd door de begeleiding zodat we die dag nog vier uur konden trainen. Tijdens de repetitie was de wilskracht van de leden goed te zien. Het was erg warm, maar ondanks dat hebben we een goede repetitie gehad.

De volgende dag was het zo ver. Eerst nog een laatste run en daarna klaarmaken en richting het stadion, want om 11:45 was het showtime! Tijdens deze show besefte ik hoe goed deze groep samenwerkt. Het was bloedje heet op het veld maar de focus was sterk en de emoties die de leden uit moeten beelden waren sterker als ooit te voren.
Mijn waardering hadden de leden al. Maar wat is het dan heerlijk om te horen dat de jury daar ook zo over denkt: een 10e plek en dus door naar de finals!

 
Zondag was het echter nog warmer als zaterdag. Eerst een paar uurtjes repetitie, lunchen in het stadion en daarna klaarmaken voor de laatste show. Om 14:30 was het opnieuw showtime, op het heetst van de dag. De leden hebben dit wederom fantastisch opgepakt en de frustratie van het weer en spanning omgedraaid naar een lekkere performance en een goede energie op het veld…
Alle jaren die ik met deze club heb mogen mee maken zijn fantastisch geweest, maar dit jaar was/is toch wel extra bijzonder. Tot nu toe was het een bewogen jaar: onverwachte gebeurtenissen in muziekland en het gevoel dat je je meer moet bewijzen als ooit tevoren. Wat is het fantastisch om dan op zondag de 10e plaats te mogen behouden, uit 46 korpsen.
Ik ben trots op de leden, staff en begeleiding die mee was. Niet alleen op de show die we hebben laten zien, maar ook op het feit hoe we elkaar opvangen wanneer een ander het zwaar heeft. Het was een fantastisch weekend met mijn (showband)familie, iedereen bedankt voor dit fantastische weekend!”
——————————————————————————————————————–

1 juli 2015     Showband Marum
De boodschappen zijn gedaan, de vrachtwagen is ingepakt. We zijn klaar om te vertrekken naar Denemarken. De afgelopen maanden is er door leden en vrijwilligers hard gewerkt om reis mogelijk te maken. Acties werden bedacht en georganiseerd, sponsoren werden benaderd.

Morgen om 12 uur in het zover. Dan vertrekken we samen met onze vaste busmaatschappij, Wiebenga Reizen, richting Brøndby . De verwachting in dat we daar rond 22.00 uur aankomen. Vrijdag gaan we het centrum van Kopenhagen bekijken en staat er nog een korte repetitie op het programma. De dag erna is het zover, zaterdag 4 juli om 11.45 uur is het showtime! Iets waar we allemaal al weken naar uitkijken, en waar iedereen nu helemaal klaar voor is.header boeking

Maar liefst 45 groepen doen mee aan de showkorps wedstrijden. We moeten tot de beste 12 behoren om door te kunnen naar de finales op zondag. Na die finales keren we huiswaarts, en komen we naar verwachting tussen zes en negen uur ’s ochtends weer in Marum aan.

Wij gaan proberen de thuisblijvers en jullie in Nederland zo veel mogelijk op de hoogte te houden van ons avontuur. En we hopen natuurlijk met goede resultaten huiswaarts te kunnen keren.

 

29 juni 2015     Marcel Fokkens
De reis naar het buitenland vergt nogal wat voorbereidingen. Marcel Fokkens is één van de vier werkgroep-leden die zich de afgelopen maanden heeft ingezet om de reis mogelijk te maken.

IMG-20150628-WA0001“Mijn naam is Marcel Fokkens, vader van Jeroen en Simone. Beide zijn actief als lid van de brass in de Showband. Als vrijwilliger zet ik me al jaren in voor ons mooie korps en op deze wijze ben ik dan ook betrokken bij de reis naar Kopenhagen. In november 2014 is de reis naar Denemarken voor mij al begonnen, samen met Jetty Bruinsma, Stef Kersaan en Roelf Beukema hebben wij de Kopenhagen werkgroep gevormd en zijn we gaan nadenken hoe we de reis en deelname aan de wereldkampioenschappen mogelijk konden maken.

Muziek maken doe je voor je plezier en wat is er nu mooier dan dat voor onze -in het algemeen- jonge leden mogelijk te maken. Een reis met ruim veertig man naar Denemarken kost veel geld en daarom zijn we ook gaan zoeken naar sponsoren, acties en andere bronnen van inkomsten. In de afgelopen maanden heb ik gezien dat je veel in eigen beheer kunt doen. Zo hebben alle uniformen een verjongingskuur ondergaan en is de hele showband in nieuwe jassen gestoken. Door de inzet van al onze leden en gulle giften van sponsoren hebben we in een korte tijd het gewenste bedrag bij elkaar gekregen en konden we starten met het plannen en organiseren. Vele vergaderingen, mailtjes en overleggen verder zijn we nu helemaal klaar voor de reis en zien we uit naar het optreden van onze showband.

Voor ons thuis stijgt de spanning met de dag en realiseer ik me dat wij als commissie of als ouder er niets meer aan kunnen doen. In Denemarken in het de beurt aan onze leden. Zelf reizen we, zoals wel meer ouders doen, aanstaande donderdag met onze caravan met de band mee om ook in Kopenhagen hand en spandiensten te verrichten. Maar natuurlijk vooral om de Showband in het stadion aan te kunnen moedigen.

Ik wens iedereen veel plezier en natuurlijk heel veel succes. Ik hoop voor de thuisblijvers dat we met goede resultaten weer naar huis komen.”

——————————————————————————————————————–
Voorafgaand aan het vertrek organiseert Showband Marum vandaag – maandag 29 juni- een try-out! Je bent vanaf 20.00 uur van harte welkom om het evenemententerrein in Marum. Rond 20.45 uur zullen we in uniform de show ‘Lost & Found’ nog één keer laten zien.
PosterTryout2015_1000
24 juni 2015     Albert Willems
Om in Denemarken ons ding te kunnen doen hebben we onze vrachtwagen met instrumentarium nodig. En een chauffeur om de vrachtauto in Denemarken te kunnen krijgen. Deze reis gaat o.a. Albert Willems met ons mee op de vrachtwagen. Wat brengt Albert bij de Showband en hoe denkt hij over deze reis? Albert stelt zich voor:

Albert Willems
“Hallo allemaal,

Ik ben Albert Willems, getrouwd met Rieteke Snieder en vader van Gesiena, Dieuwert en Wilmar. De eerste en de laatste wellicht bekenden voor jullie, omdat ze showbandleden zijn. Van beroep ben ik monteur en chauffeur. In het verleden heb ik ook vrachtwagens gereden, wel wat grotere dan deze van de Showband. Ik reed bijvoorbeeld op een DAF 95-trekker met een drie-assige trailer. Dat deed ik in de weekenden. Overdag werkte ik bij de ESA in Groningen. Twee keer per jaar nam ik een week vrij om te rijden bij Frans Maas. Daar reden we op Scandinavië, in een omgeving plm. 200 kilometers rondom Oslo en Stockholm.

Ik heb altijd graag gereden, en het is nog steeds mijn hobby. Ook bij de Showband, want dan kan ik mijn beide hobby’s combineren. Zelf speelde ik altijd in de Malletband van De Wilp, maar die is opgeheven. Daarom speel ik nu in harmonie ‘De Volharding’ in De Wilp. Dat was een hele omschakeling. Mede daarom heb ik nu les op saxofoon.

Muziek zit in de familie. Riet speelt hoorn, Gesiena trompet, Dieuwert speelde snare en Wilmar speelt basedrum.

Ik kijk erg uit naar het ritje Kopenhagen. Op stap met een gezellige groep jongelui en om weer even in Scandinavië te kunnen zijn. Dat lijkt me fantastisch met zo’n groep mensen. Nog even een succeswens: ‘muzikanten, jullie kunnen het! Doe je best!’. Ik ga er van genieten!

Groet,

Albert”

——————————————————————————————————————–
21 juni 2015     Patricia van der Maar
De dag van vertrek komt steeds dichterbij. Nog maar anderhalve week en dan vertrekken we al naar Denemarken. We hebben nog een aantal dagboekverhalen te gaan. Vandaag Patricia van der Maar, onze Captain Guard. Patricia van der Maar

“Mijn naam is Patricia van der Maar, ik ben sinds 2003 lid van de guard van Showband Marum. Mijn zus zat toen ook al een aantal jaren bij Showband Marum. Ik ben er dus mee opgegroeit.

Tot 2012 was ik lid van SWJK, Samen Werkende Jeugdkorpsen Marum/Opende, waar ik altijd met plezier aan mee heb mogen doen. Met SWJK hadden we erg veel optredens en zijn we zelfs drie keer kampioen geworden op het Open Dutch Showcorps Championships in Assen. Dit was een hele prestatie en hier waren we dan ook erg trots op!

Toen ik eindelijk de overstap mocht maken naar de grote band heb ik dit met beide handen aangegrepen, natuurlijk was dit best een beetje spannend. Al gauw was ik gewend aan de groep en de vele repetities die er geplant stonden. Ik heb zelfs mijn vriend mogen ontmoeten bij de Showband, waar ik natuurlijk iedere dag nog blij mee ben. Het is heel erg fijn als je beide dezelfde hobby en passie mag delen met elkaar.

Door al het harde werk en de gezelligheid bij de repetities kreeg ik telkens weer zin om nog meer te trainen. Na weken lang getraint te hebben stond daar op 13 juli 2013 het WMC voor de deur waar we de show ‘Queen, A Spanish Rhapsody’ mochten gaan opvoeren. Als klein meisje droomde ik er van om ooit een keer net als de grote meiden van de guard mee te mogen doen aan een wedstijd in een stadion. Een droom die uitkwam en wat heb ik er van genoten!

In 2014 kregen we te horen dat onze nieuwe show ‘Lost & Found’ zou gaan heten. Het zou gaan over het tsunami die in 2004 grote delen van Zuidoost-Azië verwoestte. Het leek me echt een hele vette show om te gaan lopen, omdat er echt een verhaal in zit die je kunt gaan vertellen aan het publiek. In Rastede bleek de show zo goed te scoren dat we werden gekwalificeerd voor het WAMSB in Denemarken.

Al vroeg in het seizoen 2014/2015 zijn we begonnen met de nieuwe versie van ‘Lost & Found’ om zo goed mogelijk te scoren in Denemarken. Voordat we zeker wisten dat we daar heen konden moesten we eerst geld inzamelen. Met veel hulp van familie, vrienden en inwoners van Marum en omstreken is het ons gelukt om genoeg geld in te zamelen om naar Kopenhagen af te kunnen reizen. Een enorme opluchting toen we dat te horen kregen.. Het was echt.. We konden er naar toe..

De laatste paar weken zijn ingegaan, nog anderhalve week en dan reizen we af naar Kopenhagen. Ik heb er enorm veel zin in en ik hoop op een ervaring die ik nooit  meer zal vergeten. Ik hoop nog vele jaren te mogen genieten van deze geweldige hobby. Ik raad het iedereen aan om een keer te komen kijken bij Showband Marum, als je er eenmaal tussen zit voelt het als je tweede familie en kan je niet meer zonder.”

——————————————————————————————————————–

16 juni 2015    Jeroen Fokkens

Jeroen speelt bariton en verheugt zich ontzettend op de reis naar Kopenhagen!

“Bij ons thuis valt iedere dag wel een woord over ervaringen, bestuursbeslissingen, jeugd werving of optredens in en rondom de band. Maar de afgelopen maanden hebben we het alleen maar over Kopenhagen. Al vanaf eind december zijn we bezig met de voorbereidingen zoals geld ophalen om de reis te kunnen betalen. Zo hebben wij voor de Albert Heijn bij ons in het dorp kazen verkocht. Ook hebben we oud papier en cartridges ingezameld; kortom alleen maar bezig met Denemarken.

Het optreden zelf lijkt me fantastisch, ik kan mij alleen al verheugen op de busreis erheen. Want als je al zo’n lol kan hebben in de bus naar optredens binnen Nederland wat in vergelijking met Denemarken maar even de hoek om lijkt,  is het absoluut geen straf om al die uren in een 11389997_659318444203615_6482485326529395067_nbus te zitten. Ook oefen ik thuis steeds meer. En als ik bij mijn grootouders ben loop ik de show gewoon in mijn eentje vaak een keer door. Omdat ze daar veel ruimte hebben. Ik pak dan gewoon een paar bakstenen en gebruik die als bordjes. Ook op school ben ik er veel mee bezig, de laatste tijd let ik niet meer zo goed op in de les omdat ik altijd bezig ben met mijn muziek of met de spotjes waar ik moet staan. Misschien ben ik wel veel te fanatiek bezig maar hoe dichterbij Kopenhagen komt hoe meer ik er mee bezig ben.

Als mensen vragen naar mijn hobby zeg ik altijd “ik speel bariton in een showkorps”. En dan is de volgende vraag vrijwel altijd “doen jullie dat een beetje goed?”. Dan kan ik nu zeggen “zo goed dat we naar Kopenhagen gaan voor de wereldkampioenschappen”. Dan is de volgende vraag geheid” is het niet vreselijk om op te treden voor zoveel mensen en er ook nog op beoordeeld te worden”. Nee tuurlijk niet want het geeft een echte kick om zo’n optreden te doen! En dat je er op beoordeeld wordt, is juist alleen maar goed. Ook als je het niet goed gedaan had; daar kan je alleen maar beter van worden. En in de toekomst misschien wel succes te hebben.

Het WAMSB valt precies een week voor de zomervakantie. En omdat wij een vrij jonge groep zijn moeten er ook een hoop leden hun diploma dan ophalen. Toen de planning bekend was waren er een aantal bedroefd omdat ze hun diploma uitreiking precies op de dag van vertrek hadden. Bij een goede vriendin van mij in de band was dit het geval. Daar was zij erg sneu van maar ik had haar die zelfde avond nog opgebeld om haar op te vrolijken met een goede oplossing. Maar omdat dit bij meerdere het geval was heeft het bestuur de planning aangepast. Dit is een van de problemen die inmiddels zijn opgelost. En nu de planning perfect in elkaar zit en alle andere problemen zijn opgelost, gaan we nu met een gerust hart op weg naar Denemarken!”
——————————————————————————————————————–
10 juni 2015     Annamee Beukema
Annamee is Co-Captain van onze colorguard. Hoe kijkt zij uit naar Kopenhagen?
Hard werken, er helemaal voor gaan en over je grenzen gaan. Dat is mijn instelling voor de komende weken om te bereiken wat ik wil in Kopenhagen. Het gevoel van trots als de show is afgelopAnnamee - Kopenhagenen en huilen van geluk met iedereen dat wij dit hebben neergezet.
Het is echt super om hier deel van te maken en er met z’n alle voor gaan waar we met z’n alle zo hard voor werken. Ik zit al sinds 2012 bij Marum als brass lid, maar dit is het eerste jaar dat ik bij de Guard loop.
Ik kan eindelijk doen waar ik van hou en dat is een geweldig gevoel. Ik kan niet meer zonder de Showband en ben verslaafd aan optreden met deze leuke mensen. We hebben met z’n allen zoveel meegemaakt en hele mooie herinneringen gemaakt die ik nog lang koester. Ik weet zeker dat we een geweldige tijd gaan hebben en dat dit een hoogte punt wordt.
Ik kan niet wachten om op dat veld te staan en al het publiek te zien, en ze te gaan overtuigen van onze show. Ze moeten de impact voelen die wij willen overbrengen, en dat gaan we samen doen.”
 
——————————————————————————————————————–
2 juni 2015     Loekie Lania
Loekie is één van onze Brass-leden. Ze schrijft over haar muzikale achtergrond, haar komst naar Showband Marum en hoe ze uitkijkt naar de WAMSB in Denemarken.
“Hallo allemaal,
Eerst zal ik even beginnen met het voorstellen van mijzelf. De leden binnen de showband kennen mij natuurlijk, maar er zullen ongetwijfeld nog velen zijn die mij niet kennen. Mijn naam is Loekie Lania, trompet speler bij de Brass. Ik ben geboren en getogen in Leek, daarna wonende in Marum en nu in de Wilp. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met muziek maken d.m.v. mijn vader die meer dan 25 jaar lid is geweest van Harmonie Leek (later Showband Leek). Samen met hem ging ik getrouw naar de repetities en trainingen, want ook wij liepen op straat (corso Eelde en Roden en soms op velden een kleine show) en gaven concerten. Na zijn overlijden had ik er geen zin meer in en ben gestopt.
Jaren later ben ik weer begonnen bij Amicitia Nuis/Niebert. Erg leuk, maar ik miste toch het lopen op straat en ben daardoor eens binnen gelopen bij andere verenigingen. Bij een korps in de omgeving kon ik er maar niet tussen komen en mijn oog viel op een advertentie van showband Marum van de open avonden. Dit was in November 2012. Mijn eerste stap binnen gezet en oef……wat was dat spannend. Want ik had de showband wel eens gezien en dacht  “is dit wel haalbaar voorLoekie Lania mij?  Willen ze wel nog iemand van mijn leeftijd?” Ik was toen immers al 50!! Bij de meeste korpsen willen ze je niet meer op die leeftijd, maar bij Marum stond de deur open en kreeg ik een warm onthaal en ben heel goed opgevangen door met name Hendrika Smit (helaas is zij vorig jaar gestopt) en alle andere Brass leden. Moeilijk was het wel, want ze stonden voor een WMC jaar en dat zorgde voor de nodige training, concentratie, inzet… en voor mij een moment waarop je “ertussen” moet zien te komen. Maar het is gelukt!! 2013 mijn eerste WMC. Wat een team en ervaring: TOP !!
Ook 2014 was een prachtig jaar met leuke optredens en het maken van een nieuwe show, genaamd Lost & Found,  waarmee we in Rastede (D) een prachtige plaats hebben behaald en tevens een plaatsing voor het WAMSB in Denemarken in 2015. En nu is het dan bijna zover!! Veel voorbereiding is er gedaan door alle leden want iedereen wil dit graag, dus zijn er acties gehouden waarbij de leden zelf hun inzet moesten verlenen om geld in te zamelen om het doel te bereiken: deelname aan het WAMSB te Denemarken in juli. Zelf heb ik 2 avonden geholpen als “garderobe juf” en als “kaasmeisje” (samen met Hendrika), paaseitjes verkocht en cartridges ingezameld.
Ik zal mijn verhaal niet te lang maken, maar wat is het toch geweldig en bijzonder dat je dit alles mag mee maken met een prachtige club mensen, een gezin én familie die achter je staat wanneer je van huis bent en je volop kan genieten van je hobby?  ….. SUPER!! Met het gehele team hoop ik dat we een geweldige reis en ervaring gaan opdoen in Denemarken en natuurlijk dat we gaan winnen!!
Trots ben ik dat ik lid mag zijn van Showband Marum, en hoop dat ik er nog lang van mag genieten.
Muzikale groetjes van Loekie”
 
——————————————————————————————————————–

27 Mei 2015     Anne-Lies Nienhuis

Anne-Lies is één van onze leden van het Front Ensemble, in het Kopenhagen dagboek beschrijft ze hoe ze uitkijkt naar de deelname aan de WAMSB Wereldkampioenschappen:

“Thuis oefenend beeld ik me alvast in hoe het moet zijn in Denemarken, in dat enorme BrØndby Stadion. Ik denk dat het net zo zal voelen als het WMC in 2013; kippenveen genieten en de tranen van blijdschap na afloop. Genieten van de voorbereiding, het publiek en natuurlijk die geweldige club van mensen waar ik deel van uitmaak. Ik geniet overal van, net als mijn dochter Shantie. De grootste fan van Showband Marum.

Sinds 2012 speel ik bij Showband Marum in het Front Ensemble op melodisch slagwerk en nog iedere week leer ik meer. Dit seizoen is fantastisch, komend weekend twee taptoes; in Wommels en de Efteling Taptoe in Kaatsheuvel. Daarna Drogeham op 6 juni, de Open Dutch Showcorps Championships in Assen op 13 juni en diezelfde dag taptoe Den Bosch. Allemaal geweldige optredens en ik verheug me op iedere show.

IMG-20150526-WA0005

Het bijzondere gevoel van een optreden begint al als ik mijn instrument het veld oprijd, al vol in de concentratie met het vaste voornemen te gaan knallen. Het optreden zelf vliegt altijd voorbij, het is zo gaaf dat je er nog langer zou willen staan.

Ik kan iedere (aanstaande) muzikant aanraden eens bij ons te komen kijken. Ik heb er nooit spijt van gehad, alleen spijt dat ik niet jaren eerder ben gekomen om deze waanzinnige reizen en optredens mee te maken. Maar het is nooit te laat om te gaan genieten en je muzikaal (verder) te gaan ontwikkelen! Dus ik zou zeggen: kom erbij!”

April 2015
Van 1 tot 5 juli 2015 zal Showband Marum deelnemen aan de WAMSB wereldkampioenschappen. Met het behalen van een 3e en 4e plaats tijdens de Europese Kampioenschappen in het Duitse Rastede afgelopen jaar, plaatste de band zich hiervoor. De showwedstrijden vinden plaats in het grote BrØndby Stadion in Kopenhagen, dat plaats biedt aan maar liefst 29.000 bezoekers.

WAMSB staat voor World Association of Marching Show Bands.

brondy-stadium-aerial-98198

Plaats een reactie