3

Calgary – vrijdag 5 juli

Vrijdag 5 juli
(Geschreven 6 juli 9:00 uur Canadese tijd, 17:00 Nederlandse tijd)

Het is paradeday! Vandaag staat de grote Stampede Parade op het programma, iets waar we al lang naar uitkijken om aan mee te mogen doen. Al om half 6 worden we door de organisatie opgehaald, wat betekent dat de wekker bij de meesten al rond kwart over 4 gaat. Douchen, uniform aan, ontbijten en gaan!

Gids Keri staat ons al met twee gele schoolbussen op te wachten en met beide bussen vertrekken we naar een verzamelpunt dichterbij de stad, de Queen Elisabeth Highschool. Dat zou de locatie zijn waar we in eerste instantie zouden overnachten, maar de regels bleken érg streng te zijn. De organisatie kon ons nog een andere optie bieden en dat is de accommodatie waar we nu verblijven. Dat bevalt zeer goed! De kamers worden per twee gedeeld en er is een kleine gemeenschappelijke ruimte waar we kunnen ontbijten en relaxen.


Terug naar de parade. Rondom de Queen Elisabeth Highschool staan de straten vol met gele schoolbussen. Alle korpsen zijn daarin opgehaald en vertrekken op volgorde van plaatsing in de parade naar het centrum van Calgary. Voor we kunnen vertrekken moeten we wachten tot alle korpsen zijn gearriveerd. Dat duurt zeker een uur. Het is rond half 8 als we onder politiebegeleiding in colonne naar het centrum rijden met meer dan 40 gele schoolbussen, wat een toffe ervaring!

We komen aan in een afgezette straat waar alle bussen geparkeerd kunnen worden. Dat zijn niet alleen maar gele schoolbussen meer, maar ook gewone touringcars. We stappen uit en moeten vanaf daar een paar minuten lopen naar een parkeerplaats vlakbij het vertrekpunt. Daar kunnen we nog naar het toilet, kunnen we inspelen en staat drinken voor ons klaar. De keuze is een blauwe energydrank of water. Helaas geen water zoals wij dat kennen, maar chloorwater. Dat komt hier overal uit de kranen, maar is natuurlijk niet zo lekker.

We spelen in, stemmen de instrumenten en moeten daarna wachten tot we naar het vertrekpunt mogen lopen. Daarvoor moeten we een doorgaande weg oversteken. Er staan stoplichten, maar de politie zwaait de scepter en zet het verkeer stil zodat we over kunnen steken. Dan staan we meteen in de straat waarin we moeten opstellen. Voor ons zien we de eerst wagens en korpsen in de parade al lopen en zien we de eerste bezoekers al staan. Dat zijn er veel.


Even later is het onze beurt. Er zijn 113 deelnemers aan de parade en wij zijn geplaatst als nummer 24. Daarmee zijn we het vierde korps. Zodra we de route betreden staat het publiek al rijen dik langs de kant. We liegen niet als we schrijven dat er honderdduizenden bezoekers langs de route stonden. Ook staan er cameraploegen langs de route die de parade live uitzenden. Vanaf het thuisfront en via de sociale media krijgen we diverse berichten binnen van ouders en familieleden die de parade live volgen. Dat kan, want als die hier in Calgary start, is het in Nederland nog maar 17:00 uur. Erg leuk om te zien dat het thuisfront ook ons volgt!


Ruimschoots voor we de cameraploegen passeren wordt met borden aangegeven dat we bijna bij het mediagedeelte zijn. Dat is fijn, dan kunnen we er rekening mee houden dat we op dat moment ook daadwerkelijk spelen en niet toevallig net een wisseling tussen nummers hebben. Zonder dat we het van te voren weten is dat ook het punt waarop het optreden beoordeeld wordt door een jury. Met heuse jurybandjes en punten!

Het is genieten tijdens de parade. Zo ontzettend veel mensen! Het weer mag dan niet helemaal mee zitten (het is voor het eerst in al die ruim 100 jaar dat ze dit organiseren dat het grijs is en gaat regenen), maar het is drukbezocht en mensen zijn enthousiast. We begrijpen dat als het wat mooier weer is het publiek nog enthousiaster is, maar dat nemen we maar even voor lief.

Het geluid echoot tegen de grote gebouwen aan en we krijgen de leukste reacties. Met grote regelmaat worden de begeleiders aangesproken door mensen uit het publiek die uit Nederland blijken te komen en wat meer willen weten. Speciaal voor de parade hebben we nieuwe sjerpen gemaakt in de kleuren rood, wit en blauw. We komen toch echt uit Nederland! Voor de band aan lopen Tomas en Jacco met een banner. Daarop staat ons logo, ons land en de Nederlandse vlag. Die banner was een vereiste van de organisatie, maar zorgt voor enorm veel leuke reacties.

De route van de parade is niet moeilijk. Een aantal blokken recht vooruit, twee keer rechts en hetzelfde aantal blokken weer terug. Je weet precies wanneer je op de helft bent. Voor we het weten is de parade alweer voorbij en zijn we terug op de parkeerplaats. Wat was dit leuk! Zoveel mensen, zoveel leuke reacties! Onvergetelijk.


We lopen terug naar de bussen en worden teruggebracht naar Kananaskis Hall. Daar kunnen we lunchen en hebben we even vrije tijd. Later op de dag staat tussen 15:00 en 19:00 uur nog een showrepetitie gepland. Daarvoor hebben we een nieuw veld in de omgeving aangewezen gekregen. Dat is ongeveer 800 meter lopen. Het is niet het beste veld wat we gehad hebben en is behoorlijk hobbelig en met een soort zandvlooien. Geen idee, maar het springt en ziet er niet heel lekker uit.

De repetitie verloopt prima. Het is te merken dat de leden moe zijn van het vroege opstaan en de indrukken tijdens de parade. Hoort erbij. We sluiten af met een energieke run waar iedereen een goed gevoel over heeft. Op naar de repetitie in het Saddledome morgen!

De vrachtwagen wordt weer ingepakt en iedereen loopt terug naar de Hall. Op het campusterrein van de universiteit, waar de Kananaskis Hall ook staat, is eerder in de middag een complete ‘foodcourt’ ontdekt. Allemaal kleinere eettentjes rondom en heel veel tafels in het midden. Volgens de informatie is alles tot 21:00 uur open, een mooie locatie om wat te eten!

Laten we het houden op ‘volgens de informatie’, want daar aangekomen blijken alleen een Vietnamees eettentje en een hamburgertent nog open te zijn. Ook daar kunnen we ons prima mee redden en er zijn nog diverse andere opties in de omgeving. Zo zit naast de Kananaskis Hall een Subway en een Domino’s. Iets verder weg, zo’n twee kilometer lopen zit nog een centrum met steak restaurant. Iedereen kiest waar hij of zij zelf zin in heeft. Na het avondeten drinken we nog wat met z’n allen en zoeken we ons bed op.

Reacties ( 3 )

 1. Reply
  Albert Willemszegt

  En nu zondag knallen jullie kunnen het succes????????????????????????????????????????

 2. Reply
  Boele en Aaltje Beijering. Borgerzegt

  Wij wensen jullie allemaal heel veel succes.

 3. Reply
  Elsezegt

  Ik had nooit van jullie gehoord… tot ik een videootje kreeg gestuurd van een nichtje uit Alberta die tijdens de stampede jullie showband filmde, en zich daarbij enthousiast liet horen omdat ze trots is op haar halfnederlandse roots!! Ze vond jullie optreden tijdens de parade erg goed!????

Plaats een reactie