2

Calgary – maandag 1 juli

Maandag 1 juli – de dag van vertrek
(geschreven 2 juli, 9:00 uur Canadese tijd – 17:00 uur Nederlandse tijd)

Na maanden van voorbereiding – zeg gerust anderhalf jaar – is het vandaag eindelijk zover, we gaan naar Canada! Om 8 uur vanochtend hebben we afgesproken in Ons Centrum voor een kop koffie/thee, een laatste presentatie voor leden en ouders/thuisblijvers en dan wordt het tijd om de bus in te pakken. We hebben twee inpakkers en na een kwartiertje zwoegen zit de hele bus vol met koffers. Het is tijd om afscheid te nemen en dan stappen we in de bus. Buschauffeur Bart kent geen genade en trapt het gaspedaal in, op naar Schiphol!


Na een voorspoedige reis, die gevoelsmatig maar een uurtje duurt komen we al op Schiphol. Onderweg krijgen we van reisleider Tomas de laatste instructies en informatie over de gang van zaken op Schiphol. Ter voorbereiding op de overstap in Toronto downloaden we vast allemaal een app en vullen daar alle benodigde gegevens in. Onderweg lezen we al dat onze vlucht naar Toronto 45 minuten later zal vertrekken. Hebben we nu in ieder geval voldoende tijd om in te checken en door de douane te komen. Dat zal later vandaag nog wel anders zijn.

Aangekomen op Schiphol pakken we de bus uit. Tomas gaat vast naar binnen om te kijken waar we precies moeten zijn, zodat we met de groep in een keer door kunnen lopen naar de juiste locatie. De bus is leeg, Tomas is terug en we gaan met z’n allen naar binnen. Nu gaat het echt beginnen! We beginnen met inchecken, wat voorspoedig verloopt. Dan door naar de douane. Omdat een aantal mondstukken mee hebben in de handbagage moet deze gecontroleerd worden, maar meer dan een paar minuten kost dat niet. Wederom geen problemen en dan begint het wachten. Tijd genoeg voor een kop koffie, kop thee, een lekker broodje en winkels kijken. Het kijkplatform is helaas gesloten wegens werkzaamheden, dus vliegtuigen kijken zit er niet echt in. Nog steeds is de vertraging van de vlucht 45 minuten.

Om 14:30 uur spreken we af bij de ingang van de gate, om vanaf daar gezamenlijk naar G7 te lopen. Vanaf daar zal ons vliegtuig vertrekken. Om de tijd wat te doden komen de kaartspelletjes uit de tas en lijkt iedereen rustig af te wachten op de rest van de rit. We zien het vliegtuig aankomen van zijn reis deze kant op. Nog even wachten! De andere reizigers moeten nog uitstappen en het vliegtuig moet nog getankt en schoongemaakt worden. Dan is het tijd voor een laatste toiletbezoek en rond 15:15 uur kunnen we beginnen met boarden. Tickets en paspoorten bij de hand, let’s go!

Alles verloopt voorspoedig en we gaan. Iedereen heeft onderweg een eigen schermpje voor zich waarop films en muziek afgespeeld kan worden. De boeken, spelletjes en Nintendo’s komen tevoorschijn en de lange zit begint. We vliegen een paar uur terug in de tijd en zo komen we om 18:45 aan op het vliegveld in Toronto. De oorspronkelijk geplande tijd was 17:20 uur, dus het wordt flink aanpoten om het volgende vliegtuig naar Calgary te halen, dat om 19:45 gepland staat. Na het uitstappen moet iedereen via schermen een toelatingsdocument printen en richting de douane. Omdat we niet heel veel tijd hebben, duurt alles te lang. Tomas en Matthijs zijn vast vooruit gegaan om de route te verkennen en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met het overzetten van de bagage, welke we op Schiphol al doorgelabelt hebben naar Calgary. Helaas moeten we toch echt alle koffers van de band halen en opnieuw inchecken. Ook moeten we opnieuw door de security-check voor we aan de tweede vlucht kunnen beginnen.

Dat duurt allemaal langer dan we hopen en omdat de looproutes naar de juiste gate ook niet heel duidelijk staan aangegeven, duurt het even voordat we aankomen bij het tweede vliegtuig. Dat vertrekt behoorlijk wat later (bijna anderhalf uur) dan gepland. Gelukkig zijn we niet de enigen waarop het vliegtuig hoefde te wachten! Nog op Toronto neemt Matthijs vast contact op met de organisatie in Calgary, om te laten weten dat we wat later aankomen dan gepland. Zijn ze daar maar vast van op de hoogte.

De tweede vlucht brengen de meesten slapend door en na vier uur wordt rond 23:30 lokale tijd (8:30 Nederlandse tijd) de landing opnieuw ingezet. Goed vermoeid, we zijn inmiddels ruim 24 uur onderweg, stappen we het vliegtuig uit en zodra we uit de slurf komen staat een (voor ons idee) typische Canadees ons op te wachten. Jeff, een medewerker van het vliegveld, haalt ons op en neemt ons mee naar de bagagebanden. Daar staat onze begeleider Keri op ons te wachten. We wachten nog even op onze bagage en lopen naar buiten. Daar krijgt menigeen een grote glimlach op het gezicht, een typische gele schoolbus staat op ons te wachten. We stapelen alle bagagekoffers in de bus en vertrekken naar de campus van de University of Calgary.

Daar staat het hotel waar we de komende periode zullen verblijven. Buiten krijgen we van de Canadese organisatie een rugtasje met wat informatie en kleinigheden. We verdelen de sleutels van de hotelkamers en krijgen een briefje met instructies om de Wi-Fi werkend te maken. Iedereen gaat naar binnen en zoekt zijn/haar kamer op. De kamers zijn tweepersoons en worden gedurende het schoolseizoen gebruikt voor studenten. Alles wat we nodig hebben in aanwezig, een opgemaakt bed, een kast en een koelkast ;).

De kamers worden ingericht, we maken de boodschappenlijst voor morgenochtend rond en Matthijs zet de tweede vlog in elkaar. Een aantal zoeken nog even de Starbucks op die om de hoek van het hotel is (een uitkomst voor de goede koffie) en de rest zoekt zijn bed op. De dag is lang geweest, maar we zijn in Canada!

Reacties ( 2 )

  1. Reply
    Albert Willemszegt

    Veel succes en plezier daar in Canada????????????????????????

  2. Reply
    Jatizegt

    Succes daar

Plaats een reactie